"Skoda" иска да направи Rapid директен конкурент на VW Golf

Pinterest LinkedIn +

Въпреки че SUV моделите постепенно завземат пазара, в "Skoda" все още имат планове и за другите си модели, включително Rapid. Компанията иска да преработи изцяло модела и да го направи директен конкурент на Golf, съобщава "Autocar".

Следващото поколение на Rapid се очаква през 2019 г. В момента Rapid идва в два модела: седан и т.нар. спейсбек, което е по-скоро хечбек с една идея по-голям багажник. Новото поколение на Rapid ще бъде с изцяло нов фокус – директен конкурент на Volkswagen Golf като хечбек.

"Нашето присъствие в този сегмент е много скромно. Със сегашния Rapid Spaceback не успяхме да убедим хората, че сме достоен участник в този сегмент", коментира ръководителят на продажбите и маркетинга на "Skoda" Алайн Фавей.

Той казва, че новата кола няма да е директен наследник на Rapid. Вместо това тя ще има ново име, нова технология, нов дизайн. Целта е новият модел да удвои продажбите на сегашния Rapid още в първата си година. Това означава да се продадат поне 130 000 бройки в Европа за една година.

От "Skoda" планират да оставят сегашния Rapid Spaceback на пазара, но не и седана. Целта е да се създаде по-голямо разграничаване между моделите.

Фавей казва, че новият Rapid няма да се предлага като комби. Вместо това търсещите комби ще могат да се насочат към Octavia. "Истинският конкурент на Golf ще бъде новият Rapid. Няма да може да се объркате между новия Rapid и Octavia", уверен е Фавей.

Новият модел ще споделя платформата MQB AO, която вече се използва от няколко коли във VW Group. Сред тях са Seat Ibiza, VW T-Roc, както и следващото поколение на Skoda Fabia, което се очаква през 2020 г. Двигателите ще се запазят от сегашната гама – няколко версии на трицилиндровия еднолитров агрегат, 1.5-литров по-спортен модел със 148 к.с. и дизел. Засега няма планове за хибрид.
Сподели.