Скандал с "Речта на Краля"! Остава без Оскар?

Pinterest LinkedIn +

Броени седмици преди церемонията по връчването на Оскарите се разрази скандал с един от основните фаворити за наградите - драмата "Речта на Краля" (The King’s Speech). Причината - режисьорът на филма - Том Хупър (Tom Hooper), категорично отказа да подложи на редакция лентата за излъчването й в киносалоните в Северна Америка и Канада.

Преди дни продуцентът Харви Вайнщайн настоя филмът да претърпи обработка, тъй като е наситен с прекалено много нецензурни изрази. Според него, "Речта на Краля" трябва да получи рейтинг PG-13 или PG, което означава, че ще може да се гледа само от лица над 13-годишна възраст.

Том Хупър обаче е категоричен, че няма никакво намерение да се съобразява с подобни желания, като се мотивира, че използването на звуков сигнал по време на въпросните сцени ще промени тотално цялостното послание на филма.

Изпълнителката на главната женска роля - Хелена Бонъм Картър (Helena Bonham Carter), пък стигна още по-далеч, заявявайки, че нецензурните изрази, за които говори Вайнщайн се използват не от 13-годишни, а дори от 8-годишни деца.

В крайна сметка лентата за живота на британския крал Джордж VI продължава да се излъчва в оригиналната си версия в кината в САЩ, като до момента е спечелила 73,1 млн. долара. Не е ясно обаче, дали скандалът заради думи като Fuck и Shit няма да се отрази на оценките на Академията, която номинира "Речта на Краля" в цели 12 категории, включително и за "Най-добър филм".

Сподели.