Системите за безопасност водят до повече пътни инциденти

Pinterest LinkedIn +

Навлизането на все повече технологии и системи за сигурност при автомобилите води до увеличаването на инцидентите на пътя. Това показва проучване на "AAA Foundation for Traffic Safety", цитирано от "Car Buzz".

Оригиналната идея на системите за сигурност е да повишат безопасността. Те целят да помогнат на шофьора в различни ситуации и да увеличат комфорта и сигурността.

Това обаче е възможно, когато шофьорът продължи да внимава, тъй като системите не заменят неговите действия, а ги допълват. За съжаление, наличието им има обратен ефект и кара много шофьори да мислят, че няма проблем да се разсеят, докато шофират, защото системите ще ги предпазят.

Проучването посочва, че има два пъти по-голяма вероятност шофьорите на автомобили, които разполагат с адаптивен круиз контрол и/или система за спазване на лентата на движение, да се разсейват, докато шофират.  Причината е именно убеждението, че системите ще се справят сами.

В действителност обаче това не е тяхната функция. От фондацията коментират, че самите технологии действително са полезни и могат да помогнат много, но само когато се използват правилно. Затова е важно шофьорите да не пренебрегват рисковете и производителите да обърнат по-голямо внимание на факта, че системите не са автономни и всесилни.
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.