Сириана (Syriana)

Pinterest LinkedIn +

САЩ, 2005, 126' Режисьор: Стивън Гейгън
Сценарий: Стивън Гейгън
Участват: Джордж Клуни, Мат Деймън, Кристофър Плъмър, Аманда Пийт, Джефри Райт, Крис Купър и други
Политически трилър, драма, със субтитри, английски, арабски

Станал популярен предимно като сценарист, Стивън Гейгън, който взе Оскар за “Трафик” (2000), вече навлиза в голямото кино и като режисьор. Вторият му собствен филм носи името “Сириана” и разглежда сложния политически климат в страните около Персийския залив и интереса на Америка към петролните им залежи.
 
Истински звезден каст присъства в лентата, което е видно от имената на Джордж Клуни (“Перфектната буря”), Мат Деймън (“Самоличността на Борн”, “Братя Грим”), Кристофър Плъмър (“Александър”, “Красив ум”), Аманда Пийт (“Самоличност”, “Девет ярда”), Джефри Райт (“Шафт”, “Али”) и Крис Купър (“Снайперисти”, “Американски прелести”).
 
Филмът е поредното касово заглавие за изминалата година, продуцирано лично от безупречния тандем Джордж Клуни и Стивън Содербърг (“Ерин Брокович”, “Бандата на Оушън’). Подобно на кинохита “Трафик” и в “Сириана” се разказват няколко паралелни истории, които в един момент се пресичат и действието придобива завършеност.
 
След втората война в Персийския залив големите петролни компании си преразпределят пазара. Важен фактор е иранският емир Хамед, който вече е стар и дава властта на про-американски настроения си син Мешал (Акбар Куртха) за сметка на първородния си син Насир (Александър Сидиг – “Вертикална граница”, “Небесно царство”).
 
Като по-образован и находчив Насир наема западна компания, представлявана от Браян Уудман (Мат Деймън), да го съветва в сделките, които прави. Самият Уумън е изцяло отдаден на работата си, защото наскоро при трагичен инцидент загива малкият му син и това става причина да се отчуждят с жена му Джули (Аманда Пийт).
 
Вследствие на промените при добиването на петрол в Залива множество работници биват уволнени. Един от тях е Араш (Кайван Новак), който бива спечелен за каузата на терористичната организация “Хизбула” и е трениран за камикадзе. В същото време ЦРУ изпраща своя агент Боб Барнс (Джордж Клуни) в Бейрут, за да свърши една мокра поръчка. Нещата обаче не потръгват и от Вашингтон се “дистанцират” от неговите действия и го оставят  на произвола на съдбата.
 
Разработвайки нови нефтени находища в Казахстан, петата в света петролна компания - “Контекс”, е изправена пред разследване за съмнителното й сливането с друга компания. За проверка на цялата сделка е назначен адвокатът Бенет Холидей (Джефри Райт), който без да съзнава се захваща с много опасна игра.
 
Пет различни човешки съдби, който са свързани помежду си. Агентът на ЦРУ Боб, който иска да отмъсти на своите, арабинът Араш, който мрази американците за това, че са му отнели работата. Борсовият анализатор Браян, депресиран заради смъртта на сина си.
 
Младият реформатор - принц Насир, който иска да проведе драстични промени в страната си, но баща му го лишава от полагащата му се власт, и корпоративният адвокат Бенет, който навлиза високо в етажите на властта. Драматични съдби, замесени в смъртоносна игра с дъх на петрол и милиарди долара печалба.
 
Официален сайт: http://syrianamovie.warnerbros.com
 
 
Сподели.