Син предаде баща си на полицията и събира пари, за да оцелее на улицата

Pinterest LinkedIn +

Младият американец Джаксън Рефит организира необичайна акция в платформа за групово финансиране. Вероятно ще бъда изгонен от дома си поради участието ми в делото на баща ми, така че всеки цент ще ми помогне да оцелея", обяви той и за броени дни събра над 60000 долара.

Историята му беше разказана от авторитетни американски медии като "New York Times", CNN, "ABC News" и др. Тя е свързана с нахлуването на привърженици на бившия президент Доналд Тръмп в Капитолия на 6 януари т.г. Един от щурмуващите е бил бащата на Джаксън - Гай Рефит, който е споделил това със съпругата, двете си дъщери и сина си, като ги е предупредил да не съобщават на полицията. 

18-годишният младеж обаче е
 информирал Федералното бюро за разузнаване (ФБР) за противозаконните действия на баща си. Джаксън споделил, че Гай му е изпращал „ентусиазирани“ есемеси, докато е бил там. „Беше доста сюрреалистично да го чуя да говори, сякаш това е нещо, което ще спаси семейството ни“, споделя той пред медиите. Момчето е докладвало на ФБР, че на 11 януари баща му е поискал от него изтрие всички съобщения, които му е изпратил, и го е предупредил изрично да не споделя за това с властите.

Джаксън казва още, че баща му е казал на него и на сестрите му: „Ако ме предадете, вие сте предатели. Знаете какво се случва с тях – застрелват ги“. Тези негови думи той е възприел като заплаха за живота си и споделя за това пред ФБР.

На 16 януари агенти на ФБР обискират дома им и намират в него карабина  AR-15 и пистолет. Гай  е арестуван – обвинен е в незаконно влизане на територията на Капитолия и възпрепятстване на правосъдието. Така благодарение на своя син сега Гай го очакват съд и дълги години затвор. Съпругата на  Гай е заявила за "ABC News4, че твърденията на сина им не отговарят на истината и за нея Гай е  „любящ съпруг, отдаден баща, лоялен приятел и страстен патриот“. Тя е добавила, че семейството им „приветства  всички хора от всякакъв цвят, вяра, вярвания и мнения“.

Джаксън учи политология в Collin College. Той не изпитва угризения, че чрез действията си е вкарал собствения си баща в затвора. „Оставих емоциите зад гърба си, за да направя онова, което сметнах за правилно... Трябва да покажа на хората че е съвсем нормално да откликнеш на призив на ФБР. Моралният компас ни посочва правилния път“.

След като издава баща си, Джаксън минава в нелегалност и оттогава се крие от близките си. Той използва телефона на приятелката си, защото семейството му е изключило неговия.

Отвъд океана Джаксън Рефит се превърна в герой. У нас отношението към постъпката му е двояко: според някои момчето е изпълнило гражданския си дълг, но други подигравателно го наричат "комсомолец" и дори напомнят, че подобни събития вече са описани като научна фантастика в книгата "1984" г. на Джордж Оруел.

Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.