Силното търсене на SUV модели отново вдигна продажбите на нови коли

Pinterest LinkedIn +

Продажбите на нови автомобили в Европа за първата половина на годината са се увеличили с 2,8% до малко над 8,4 млн. бройки, съобщава асоциацията ACEA, цитирана от "Automotive News Europe". Най-голяма заслуга за по-големия от очакваното ръст имат SUV моделите.

Ръстът на продажбите е по-малък спрямо 3,3-те процента през 2017 г., но все пак е по-голям от прогнозираното от анализаторите и от самите производители. Увеличение на продажбите има в най-важните пазари като Германия, Франция, Испания. Лек спад има в Италия, като единствено Великобритания регистрира по-сериозен спад от 6,3% заради несигурността около Брекзит.

Най-добре се представят "PSA Group" с Opel, "VW Group", "Hyundai-Kia", "Toyota" и "Renault-Nissan" (без Mitsubishi). Всички те имат ръстове на продажбите си. Спадове записват "BMW Group", "Daimler", "Fiat Chrysler" и "Jaguar Land Rover".

Най-голям ръст на продажбите отново има при SUV моделите. Изненадващо, "Jeep" има най-голям ръст – 68%, като са продадени 90 297 бройки, най-вече на модела Compass.

Добре се представя и "Seat" с 19% увеличение на продажбите си до 253 200 бройки, отново най-вече заради кросоувъра Arona. "Dacia" е на трето място по ръст на продажбите с 16% до 287 464 бройки. "Volkswagen" има 8,9% ръст до 993 548 продажби благодарение на T-Roc, Tiguan, Golf и Arteon.

"VW Golf" запазва титлата като най-продаван модел в Европа с 9% ръст, при това в края на това поколение. Според анализаторите причина за това са големите отстъпки, които предлага VW в подготовка за навлизането на новото поколение на модела.

Премиум марките записват предимно спадове. Единствено "Volvo" и "Jaguar" отбелязват ръстове. "Mercedes-Benz", "BMW" и "Audi" записват леки спадове, които се обясняват най-вече с факта, че повечето им модели тепърва ще бъдат обновени и най-вече защото повечето им продажби са на дизелови коли, а в момента бъдещето на дизела е неясно.
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.