Сиера Леоне обяви извънредно положение заради наркотици от кости, които превръщат хората в зомбита

Pinterest LinkedIn +

Превръща хората в зомбита и води до разграбване на гробища

Сиера Леоне обяви извънредно положение заради наркотик, произведен от човешки кости, съобщава "BBC News". В телевизионно обръщение към нацията президентът на Сиера Леоне Джулиус Маада Био говори за екзистенциалната заплаха, пред която е изправена страната поради пристрастяването на много хора към наркотици. Особено опасен според него е синтетичният наркотик, наречен куш.

Той се появи в Сиера Леоне и съседна Либерия преди няколко години. Хората, пристрастени към наркотика, лесно могат да бъдат забелязани по улиците на Фрийтаун, столицата на тази малка страна в Западна Африка. Те се скитат безцелно в кръгове като зомбита, прегърбени и с наклонени настрани глави. Много от тях са с подути ръце и крака заради инфекция, пише "Daily Telegraph".

Според CNN т. нар. куш е съставен от марихуана, фентанил и трамадол. Друга важна съставка са човешките кости, поради което гробищата в страната непрекъснато са разграбвани. За да спрат поругаването на гробове, властите са се принудили да засилят сигурността на гробищата.

Лекар от Сиера Леоне сподели пред "BBC News" за стотици смъртни случаи сред потребителите на куш във Фрийтаун през последните месеци, макар че към момента липсват официални данни, потвърждаващи броя им.
Сподели.