Щутгарт забранява старите дизели от 2019 г.

Pinterest LinkedIn +

Щутгарт ще въведе забрана за движение на стари дизелови автомобили в рамките на града. Забраната ще влезе в сила от януари 2019 г., съобщи местната управа, цитирана от "Automotive News".

Градът, смятан от мнозина за сърцето на германската автомобилна индустрия, планира да забрани всички дизели с ниво Евро 4 или по-ниско. Първоначалната идея е предвиждала дори по-строги ограничения, но местният регионален парламент е решил да избегне забраните за дизели с Евро 5 чрез допълнителен пакет мерки за по-чист въздух.

Няколко от големите германски градове имат твърде високи нива на замърсяване, а Хамбург, Мюнхен и Щутгарт превишават лимита на NOx частиците, който е заложен от ЕС. Затова Щутгарт предприема по-дръзки мерки в ограничаването на дизеловите коли, които отделят повече NOx от бензиновите.

Градът е предвидил и допълнителни мерки и инвестиции в градския транспорт, разширяване на неговата мрежа, както и стимулиране на електрическите коли. Ако до средата на 2019 г. ограничението на дизели с Евро 4 и по-стари не дава очакваните резултати, то от януари 2020 г. могат да бъдат забранени и дизели Евро 5.

През февруари административният съд на Германия определи, че градовете имат право да забраняват движението на замърсяващи автомобили. Скоро след това Хамбург забрани движението на всички дизели освен най-новите, но само на някои от най-натоварените улици.

Дизеловите коли имат проблеми и в други европейски градове. Париж, Мадрид и Атина планират да ограничат влизането на дизели в центъра най-късно до 2025 г. Копенхаген пък обмисля да забрани движението на всякакви дизели в центъра още следващата година.
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.