Mercedes изтегля 774 000 дизелови коли в Европа

Pinterest LinkedIn +

Властите в Германия са наредили на "Daimler" да изтегли 774 000 дизелови автомобила Mercedes в Европа, съобщава "Bloomberg". Решението е резултат от две срещи на регулаторите на Германия с представители на концерна.

Компанията не е успяла да успокои властите по темата за вредните емисии от засегнатите автомобили. Сега концернът ще трябва да инсталира нов софтуер на дизеловите модели на буса Vito, на SUV-а GLC и на C-Class.

Правителството на Германия иска изтеглянето на започне веднага "заради забранени устройства за изключване". От "Daimler" отричат да има проблем с емисиите. В крайна сметка единствената промяна в засегнатите автомобили ще е в софтуера.

Според "Bild am Sonntag" не става дума за забранени устройства, а за неодобрени функции на софутера. Според анализаторите от Evercone ISI няма индикации, че в "Daimler" нарочно са направили софтуер, който не се съобразява с новите регулации, свързани с дизеловите двигатели Евро 6.

Тъй като концернът се е съгласил доброволно да изтегли засегнатите автомобили, няма да плаща глоби, а само разноските по обновяването на софтуера, което според анализаторите ще е по-малко от 100 млн. евро.

Според информация на "Spiegel" по време на първата среща се е говорило и за глоби, като санкцията е можело да достигне 3,75 млрд. евро. Според "Automotive News" проблемът не е толкова в самите компании, колкото в твърде широките интерпретации на правилата за емисиите на автомобилите в Европа. Това води до провал на тестовете за доста нови модели и налага подобни допълнителни корекции.
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.