Германия глоби "Voklswagen" с 1 млрд. евро заради дизела

Pinterest LinkedIn +

Германските власти наложиха глоба в размер на 1 млрд. евро на "Volkswagen", съобщава "Ройтерс". Причината са продължаващите проблеми с емисиите на дизеловите двигатели на марката.

Според прокуратурата в Брунсвик във "Volkswagen" са имали организационни проблеми в управлението, поради което не е било предотвратено инсталирането на "непозволени софтуерни функции" на 10,7 млн. автомобила в периода от 2007 г. до 2015 г.

Обвинението смята, че има нарушаване на задълженията на ръководството. То допълва, че глобата не взима предвид допълнителните дела и граждански искове, които са заведени от собственици на засегнати от проблема автомобили.

Според анализаторите от Everscore ISI глобата вероятно ще сложи край на проверките срещу "Volkswagen" в Европа. Сумата обаче не е от предвидените и заделени от VW 28,5 млрд. евро за дизеловия скандал. Компанията ще трябва да отдели сумата от останалите си приходи. Това няма да е проблем, защото към края на първото тримесечие компанията има нетни кеш запаси от около 24 млрд. евро. Освен това ще трябва да продължи да се бори и с делата на акционерите.

Продължават още проверки на VW и в други държави. Общо 55 страни по света са започнали проверки през последните години, след като се разбра за скандала. През януари 2017 г. VW се съгласи да плати 4,3 млрд. долара на американското правителство.
Сподели.