Volkswagen нагази в мега скандал след измама за 18 млрд. евро

Pinterest LinkedIn +

18 милиарда евро. Това е глобата, която заплашва автомобилния гигант Volkswagen, след като от компанията признаха, че са излъгали в САЩ за нивото на вредните емисии, които се отделят от двигателите на колите им.

Международният скандал придоби чудовищни размери, след като от Volkswagen признаха, че проблемът се отнася до 11 милиона автомобила в целия свят.

Изявлението на компанията бе последвано от светкавична реакция на регулаторните органи в САЩ, които наредиха на автомобилния гигант да изтегли от пазара половин милион коли заради устройство, прикриващо истинското ниво на вредните емисии. Спешната мярка засяга модели, произведени от 2009 до 2014 г.

Става дума за софтуер, позволяващ на автомобилите да преминат лабораторните тестове, дори в случаите, в които отделят вредни емисии 40 пъти над допустимото.

Механизмът, който са разработили от Volkswagen, разпознава кога автомобилите са подложени на тестове и съответно занижава показанията за вредни емисии, докато при ежедневна употреба контролът върху вредните емисии се изключва.

Според изчисленията на специалисти решаването на проблема ще струва на компанията най-малко 6 милиарда евро.

Грандиозният скандал съвсем естествено се отрази на акциите на Volkswagen. Компанията загуби 20% от стойността си на фондовата борса във Франкфурт.

Акциите продължават да поевтиняват, като дотук загубите се равняват на почти 25 милиарда евро от капитализацията на най-големия в света производител на автомобили.

Сподели.