Ще се разделят ли Weezer подобно на Шекспир с публиката си

Pinterest LinkedIn +

След повече от 13 години заедно, за които издадоха 5 албума, Weezer може би ще кажат сбогом на многобройните си фенове, съобщава MTV. Последният албум на американската емо група -"Make Believe", излезе през май и не се очаква да има наследник.

Разкритието са направили самите Weezer миналата седмица, непосредствено преди старта на съвместното си турне с Foo Fighters. Музикантите са били съвсем прями и са коментирали пред камерата на MTV News най-различни теми, сред които и факта, че "Make Believe" би могъл да е последното им LP.

"Нямаме никаква идея дали и следващата година ще бъдем група. Това му е забавното на това да си в Weezer", коментирал е, смеейки се, китаристът на групата Браян Бел (Brian Bell). "Затова изкарваме албум през три години и имаме тези тъмни периоди, когато не знаем дори дали ще продължим да съществуваме. Но аз винаги съм изпълнен с чувството, че нещата ще се наредят от самосебе си, по един или друг начин, и точно така става."

Повод за съмнения в бъдещето на Weezer може да бъде намерен и в самия "Make Believe" и по-конкретно в една от страничките на обяснителните бележки към албума, съдържаща цитат от последната Шекспирова пиеса "Бурята". Въпреки че подобна идея съвсем не е невиждана - за пример лесно могат да бъдат посочени както Led Zeppelin, текстът на чиято песен "The Battle of Evermore" от четвъртия им албум се счита за взаимстван от "Завръщането на краля" на Толкин, така и Coldplay, които пък използваха Кодът на Бодо (Baudot Code) за обложката на своя последен албум "X&Y", в избрания от Weezer цитат наистина има много символика. Защото той не просто е зает от последната пиеса на Шекспир, но и от последния монолог на Просперо - трагичния персонаж от "Бурята", който мнозина изследователи считат за въплъщение на самия Шекспир. Строфите, които могат да бъдат открити в обложката на "Make Believe", Просперо произнася на самия край на пиесата, когато се отказва от миналото си и казва сбогом на публиката. В това сбогуване също мнозина виждат Шекспир, който оставя писалката и казва на почитателите си "това беше от мен". Има ли и при Weezer скрито послание?

"Докато завършвахме artwork-а към албума, аз нямах представа какво ще се случи в бъдеще и казах това на всички. Казах им: "Нека да изкараме тази година и видим какво ще се случи", споделил е фронтменът на групата Rivers Cuomo. "Това беше и една от причините да сложа този цитат там - за мен това беше един много сполучлив начин да кажем сбогом, ако това е сбогуване."

"Когато видях този цитат, аз си помислих абсолютно същото. Аз изучавах Шекспир в университета по времето, когато записвахме "Make Believe" и когато го видях, ме обзе известно безпокойство. Тогава попитах Ривърс за това", допълва Браян Бел. "Ние никога няма да попитаме директно "Това последният ни запис ли е? Какво означава това?" Но аз знам, че той също е изучавал Шекспир и може би е решил да използва неговия начин."

От лейбъла на Weezer, Geffen Records, не са коментирали нищо друго, освен това, че групата е заета до края на годината, тъй като й предстои турне в подкрепа на "Make Believe" и няма по-нататъшни планове.

"Не мога да ви кажа какво ще ни донесе следващата година. Нямам идея", казал е Cuomo. "Мога да ви кажа само, че имам много идеи за песни, искам да пробвам много неща и много нови начини на писане, и много се вълнувам от тази перспектива."

"Ако това с Weezer наистина стане, мисля хубаво да си почина и след това заедно с моето момиче да отидем в Лас Вегас и да станем абсолютни безделници", споделил е басистът на групата Скот Шринър (Scott Shriner) през смях. "И така, предполагам, че скоро ще трябва да ме търсите в Лас Вегас."
 

Сподели.