Излиза дългоочакваният албум на Weezer

Pinterest LinkedIn +

След тригодишно мълчание и няколко месеца на спекулации, наскоро Weezer оповестиха окончателния вид на траклиста от новия си албум "Make Believe", който ще се появи в щатските музикални магазини на 10 май.

Албумът е продуциран от Рик Рубин (Rick Rubin - Beastie Boys, Slayer, Red Hot Chili Peppers и др ), а първият сингъл "Beverly Hills" вече е в ефир. По-късно този месец стартира северноамериканското турне на Weezer, което ще продължи в Европа и ще завърши в Япония.

Преди 10 години, на 25 октомври 1994, Weezer откриват шоуто в несъществуващия към днешна дата клуб Graham's, подгрявайки Live - една от най-значимите и популярни рок групи в Щатите по това време.

По това време едноименният дебютен албум на Weezer, наричан още "The Blue Album", е изпаднал на #84 в чарта на Билборд след половин-годишно присъствие на музикалния пазар. Само след няколко седмици обаче, успехът на сингъла "Undone - The Sweater Song" реабилитира интереса към албума и скоро от него са продадени повече от 3 милиона копия в САЩ.

Обяснението за революцията на групата логично се оформя около това, че The Blue Album е нещо повече от приятен албум, изпълнен с героичен инди-поп. Той представя на младите рок фенове на възраст предимно между 12 и 14 години музика, която никога преди не са чували. Подобно на Green Day, които са първата пънк банда за много тийнейджъри формирали вкусовете си в средата на 90-те, Weezer са дефинирани като едни от пионерите на инди и емо течението. Без да претендират и фактологически да са първите, които свирят в тези стилове (Rites of Spring са титуловани като първата група, свиреща емо), те съчетават и правят тази музика интересна и понятна за масите.

С вторият си албум - Pinkerton (1996), Weezer разкриват пред невръстните си фенове един съвсем нов жанр, този на емо-музиката. Малко тъжните и много лични текстове на Ривърс Куомо (Rivers Cuomo), нежните мелодии и измамно простичките китарни партии вдъхновяват безброй тийнейджъри да започнат да композират своя музика.

Когато Синият албум достига #16 в Билборд през януари 1995, албум номер 1 в щатите е Garth Brooks' Hits, а сред другите изпълнители в топ 10 са Eagles, Boyz II Men и TLC; в чарта не присъства нито една група, напомняща на Weezer. За сравнение, в по-ново време, ситуацията в класациите е по-разчупена и в тях участват имена като Taking Back Sunday, Hoobastank и Good Charlotte, които малко или много напомнят за звученето на Weezer.

За времето между Pinkerton и Make Believe, групата издава още два албума - "The Green Album" и "Maladroit", които не са особено успешни, но от което онова, което представляват за модерната музикална история първите два албума на Уизър не губи своята тежест.

Weezer са една от групите, записали участие в първата вечер на току-що приключилия фестивал Coachella. Сред останалите по-големите концерти и фестивали, които предстоят на групата това лято са:

2 май - Тhe Las Vegas 100th Birthday Bash с Red Hot Chili Peppers

23 май - Chicago, IL / Grant Park Lollapalooza

14 май – Tokyo Summersonic Music Festival

Траклист на Make Believe:

1."Beverly Hills"
2."Perfect Situation"
3."This Is Such a Pity"
4."Hold Me"
5."Peace"
6."We Are All on Drugs"
7."The Damage in Your Heart"
8."Pardon Me"
9."My Best Friend"
10."The Other Way"
11."Freak Me Out"
12."Haunt You Everyday"

Официален сайт на Weezer: http://www.weezer.com
Сподели.