Шангри Ла: Тук не те прецакват нелегалните mp3-ки, а продуцентските компании, които те издават!

Pinterest LinkedIn +

Поредният 38-ми музикален конкурс "Златна пролет", организиран от програма "Хоризонт" на БНР, изпрати група Шангри Ла на фестивала "Еeurosonic" в Грьонинген, Холандия.

Освен участие на международния форум, което предстои през януари следващата година, групата спечели и трета награда с песента си "Един от нас".

Avtora.com се срещна с Милен Петров, Александър Ничев и Огнян Драндийски от Шангри Ла, за да поговорим за конкурса, наградите, бъдещите участия, песента "Един от нас" и на кого е посветена тя.

Елена Георгиева: Разкажете ни за конкурса "Златна пролет" и какви награди спечелихте от него?

Милен Петров: Спечелихме трета награда с песента "Един от нас", както и участие във фестивала Eurosonic в Грьонинген, Холандия. Това е един от най-големите европейски форуми за поп и рок музика, който се провежда в началото на годината. А що се отнася до участието ни в конкурса "Златна пролет" – то  беше доста спонтанно. Просто  Оги се появи една вечер и донесе новината за конкурса. И решихме да опитаме. Смея да твърдя, че опитът се оказа "златен".

Огнян Драндийски: А аз разбрах за този конкурс от баща си. Той също участва в такива конкурси, тъй като е композитор и постоянно ме информира къде какво предстои. Та от него разбрах за "Златна пролет" и абсолютно спонтанно решихме да изпратим запис.

.: Как така - това е доста "стар" конкурс , на цели 38 години!

Александър Ничев: Да, така е. Няма друг подобен конкурс в България. "Златният Орфей" може би е бил реална конкуренция, но, както знаем, вече го няма.

МП: Като го чуеш този конкурс и се сещаш директно за Васил Найденов, Лили Иванова и подобни изпълнители. Въобще нямахме идея, че могат да имат интерес към по-различна музика. А изведнъж се оказа, че Любо от "Те", Графа – всички бяха там.

ОД: Явно те са имали по-отрано информация за тези конкурси - за разлика от нас. Но интересното беше, че на този конкурс за всеки имаше награда - микрофони, хармоники. А Монолит спечелиха една огромна картина – награда на слушателите.

МП: Признавам, че в началото, когато чухме за конкурса на БНР, се замислихме ние като  рокендрол група какво участие бихме имали там?! Защото един път се опарихме от такова нещо. Това беше на първото ни живо участие в Румъния.

.: Фестивала "Златният елен" ли имаш предвид?

МП: Да, това ни беше първото участие на живо – пред 10 000 души. Но ние като отивахме, не знаехме, че това е техният еквивалент на "Златният Орфей". И едва на пресконференцията разбрахме, че не сме си на мястото, защото започнаха да ни питат: "Е, добре – вие какво правите тук? Този конкурс е за естрада". И ние: "Ами, те... БТР ни казаха, че може да е хубаво и дойдохме". Много беше забавно.

АН: Спомням си, че тогава на "Златния елен" свириха и Scorpions – всеки от групата дойде с различна кола на концерта. Тату също бяха там, Boyz II Men свириха след нас.


Отляво надясно: Огнян Драндийски, Александър Ничев и Милен Петров от Шангри Ла. Снимка: Avtora.com

.: Да се върнем на "Златна пролет" и предстоящия музикален фестивал "Еeurosonic". Какво предстои в Холандия?

АН: Фестивалът е един от най-големите европейски форуми за поп и рок музика, нещо като панаир за музика, групи и изпълнители. По едно и също време, но на различни сцени, свирят много групи. Там ще има и много продуценти, мениджъри, издатели, което е шанс за всеки един от участниците. 

.: Колко време имате, за да ги впечатлите?

АН: Около час. А парчетата се пускат предварително на хората, които имат интерес към тях, така че те донякъде са ориентирани какво търсят. Но те обикалят всички клубове, така че фактически всяка група има 10-15 минути да покаже какво може. Тяхната цел е да събират групи за летните фестивали из Европа. Много български групи вече са минали оттам.

.: А не мислите ли все пак, че ще е хубаво да си направите една клубна програма и в България?

АН: Не останаха клубове, въпреки че сега се забелязват опити за възраждане.

МП: Онзи ден минахме през "Славянска беседа" и чухме някакви пичове, които свириха също като едно време – в читалище. Класика! Самата директорка на читалището сигурно се е чудила какво става там след толкова много години!

.: Напоследък в България се провеждат концерти на много световноизвестни музиканти. Вие самите на кого бихте искали да подгрявате?

АН: Velvet Revolver.

.: Не са ли ви малко тежички?

МП: Ама ние веднага можем да станем по-тежички!

АН: Но пазарът  е друг...

.: Какъв е пазарът според вас?

АН: Целият музикален бизнес е обърнат с главата надолу в България. Навсякъде по света се печели от продажби на дискове. Когато ходиш на някакви места да свириш, то е само за да презентираш албума. А тук е обратно – правиш някакъв албум на мускули, той те прави известен по медиите и после тръгваш да осребряваш тази си известност, свирейки 6 дни в седмицата по села и паланки. Така една група се експонира много бързо и в рамките на една година вече е пътник. За това и чалга певиците вече изредиха всички женски имена и сега почват да се кръщават Гергана 2, Елена 3...

.: Могат ли все пак да ви видят феновете някъде на живо в България?

МП: Почти никъде в България засега. Участвахме скоро в предаването "Полет над нощта" на БНТ и след това имаше доста добри отзиви, въпреки че и двамата ни вокалисти бяха болни. След края на предаването в редакцията се обадила българка от Австрия, за  да попита как може да ни поканят да свирим там пред българската общност. Стори ни се доста интересно. Голяма част от зрителите на това предаване са българи, живеещи в чужбина, така че донякъде е разбираемо.


Шангри Ла: Не ни е интересно да свирим по клубове.
Снимка: Avtora.com

.: А бихте ли отишли да свирите на такова мероприятие?

МП: Като стой, та гледай! Защото в България къде да свириш? Оги се опитва да свири с другата си банда от време на време, но като цяло е трудно, защото не ни кефи да свирим кавъри. Направихме няколко опита да свирим по клубовете, но не ни стана чак толкова интересно. Идеята ни е по-скоро да си представяме нашата музика, а това не е много постижимо. Имаме достатъчно парчета, но много малко хора отиват на клуб, за да слушат групата. Отиват, за да слушат радио, което го свири група. Просто я няма нагласата, с която хората едно време ходеха в О!Шипка. Ето затова много се кефим, че в Холандия на фестивала Eurosonic ще свирим наши парчета.

.: Имате ли песни на английски език?

МП: Имаме идеи, но не сме ги правили досега.

ОД: Ха-ха... Новото ни парче е половината на английски.

МП: Нямаме проблем със звученето на английски - Оги едва от два месеца е тук. Живееше в САЩ преди това.

.: Свирил ли си в някоя група в САЩ?

ОД: Опитахме да свирим с една група, но така и не стигнахме до участия. Така че я карах трубадурската малко – по кафета и барове, с китарката и си пея. И е доста по-приятно да се свири в САЩ независимо дали си известен. Когато хората дойдат да те слушат, се кефят до последно. А българите са малко сеирджии в този аспект – идват да гледат как ще сгафиш. Разбира се, ако не сгафиш, започват да имат някакво уважение към теб. Но първоначалната нагласа е "Чакай да видим сега тия как ще се издънят". Не е много приятно. Англичаните, ирландците все ще намерят начин да ти кажат: "Много бяхте готини!", "Благодарим ви за вечерта!", докато ние тук сме малко по-различни.

МП: Както едно време се казваше: "Дал съм 2 лв., ще ги слушам тия!?". Общо взето трябва някой да ти се е набил до болка в съзнанието – като КариZма например, за да отидеш целенасочено да слушаш конкретно тях. Но все пак феновете са непредсказуеми. Аз скоро открих, че някой ни е качил два клипа във Vbox7 и много се зарадвах.

.: Това не ви ли дразни? Нарушават се авторски права, сродни права?

МП: Ами, по-добре да го има, отколкото да го няма.

ОД: Ние не можем и да го спрем това. Но дори и да го спрем и да започнем да разчитаме на авторски права – какво ще стане? Не сме САЩ, където ако продадеш няколко милиона копия, вече си натрупал маса пари. Тук не те прецакват нелегалните mp3-ки, а продуцентските компании, които те издават. Защото ако някой е прецакан с тези mp3-ки, то това са те. Ние така и така нищо не получаваме.


Шангри Ла по време на финала на "Златна пролет 2007".
Снимка: Avtora.com

.: Разкажете ни за новото парче "Един от нас", с което всъщност спечелихте конкурса "Златна пролет" на БНР.

МП: Песента "Един от нас" е посветена на много специален за нас човек. За около две години бяхме спрели да се занимаваме с музика, защото един много добър приятел – шестият член на групата Росен Чешмеджиев - неочаквано си отиде. Той беше наш музикален продуцент, участваше във всяко едно парче – беше ужасно важен за нас човек. Адски близък приятел – нямаше накъде по-близък да ни стане. И след като си отиде, ни беше изключително трудно да продължим. Така че това парче е посветено на него – направено е само и единствено заради него. Върнахме се обратно към живот чрез него. Така всичко, което искахме да му кажем, му го казахме чрез парчето.

АН: Ние и затова бяхме забавили темпото – след като си свикнал да работиш с един човек и един ритъм, всичко останало ти е доста трудно.

.: Но пък може да го приемете като ново начало...

МП: Да, даже може отново да спечелим няколко награди за дебют... Но като за финал мога да кажа, че сме много яка група и имаме много хубави инструменти и молим никой да не ни ги краде! Не че са ни ги крали досега, но аз да предупредя.

ОД: Държим ги в мазе със СОТ, така че нямат шанс тия, които ще се заинтересуват!

За Avtora.com интервюто взе Елена Георгиева

Сподели.