"Шан-Чи и легендата за десетте пръстена" - нова глава от киновселената на "Марвел" през есента

Pinterest LinkedIn +

Този септември предстои премиерата на следващата глава от популярната киновселена на "Марвел". Епичният филм "Шан-Чи и легендата за десетте пръстена" представя за първи път на голям екран супергероя Шан-Чи, познат на феновете като Майстора на кунгфу.

Първата част от житейския път на младия Шан-Чи минава в тежки тренировки, целящи да го  превърнат в изкусен наемен убиец. Те се провеждат под стриктната опека на баща му – могъщата сенчеста фигура Уену. Когато Шан-Чи научава за престъпната дейност на баща си, се отказва от обучението си и бяга в Америка, където се опитва да изгради относително нормален живот. Години по-късно обаче миналото му го застига  и той отново се оказва въвлечен в зловещия свят на Уену. 

В ролята на Шан-Чи влиза канадският актьор с китайски произход Симу Лио, който споделя, че най-вълнуващото около превъплъщението му в Майстора на кунгфу е, че досега историята на героя никога не е била разказвана на голям екран. Лио добавя: "Знаем толкова много за произхода на Батман, как родителите му са убити, когато е млад. Знаем за Питър Паркър, който е ухапан от радиоактивен паяк и загубва чичо си. Може да се каже, че историята на Шан-Чи е непозната за голяма част от света, затова имахме доста творческа свобода да я разкажем така, както желаехме".

Семейната драма е отправна точка за режисьора Дестин Даниел Кретън, който още в много ранен етап от подготовката на "Шан-Чи и легендата за десетте пръстена" залага в основите му темите за разрушеното семейство и как изпълнената с насилие семейна среда се отразява на едно дете. А израз на тези теми са сложните взаимоотношения между Шан-Чи и баща му Уену. 

Уену е нов герой, създаден специално за киновселената на Марвел, който има връзки с терористичната организация "Десетте пръстена", спомената за първи път в "Железния човек". През годините Уену е бил известен с много имена, сред които е и Мандаринът – един от най-иконичните злодеи в комиксите на "Марвел", чието съществуване беше загатнато в "Железният човек 3", където виждаме негова фалшива версия, изиграна от актьора-измамник Тревър Слатери (Бен Кингсли).

В ролята на Уену влиза легендарният хонконгски актьор Тони Люн ("В настроение за любов", "Пъклени дела", "Герой"), който придава на героя допълнителна дълбочина и характер, като го превръща в антагонист, способен на емпатия и любов. Продуцентът Джонатан Шуорц споделя: "Когато хората чуят Мандарина, очакват нещо много специфично, но в крайна сметка може да не го получат. Надяваме се, че те ще видят една много по-комплексна и нюансирана версия на образа, различна от това, което предполага името".

Важна част от същността на героя Шан-Чи са бойните изкуства. Той е майстор на няколко бойни техники и за визуалното им пресъздаване на екран Дестин Даниел Кретън черпи вдъхновение от множество източници – от елегантния, почти ефирен стил на "Тигър и дракон", до по-кинетичната хореография на екшън-комедиите на Джаки Чан. С реализацията на сложните бойни сцени в "Шан-Чи и легендата за десетте пръстена" се нагърбва координаторът на каскади Брад Алън ("Kingsman: Тайните служби"), а крайният резултат, по думите на Джонатан Шуорц, е: „Най-добрият екшън, който "Марвел" са правили досега. Зад всеки удар, зад всеки боен стил има смисъл – визуално историята е разказана по страхотен начин".

Режисьор на Шан-Чи и легендата за десетте пръстена е Дестин Даниел Кретън  ("Short Term 12", "Just Mercy"), който е и автор на сценария заедно с Дейвид Калахан и Андрю Ленам. Продуценти са Кевин Файги и Джонатан Шуорц. В ролите освен Симу Лу и Тони Люн, влизат Акуафина, Мишел Йео, Фала Чен, Менен Жан, Флориан Мунтеану и Рони Чен.

Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.