"Сейф" - много екшън или просто Джейсън Стейтъм в типично амплоа

Pinterest LinkedIn +

Издържан според всички правила на жанра "Сейф" (Safe) е филм, който няма да разочарова феновете на екшънa.

Режисьорът на лентата Боаз Якин (Boaz Yakin) залага на динамично действие, класически екшън сцени, сложна интрига, игра на думи и харизматичното излъчване на британеца Джейсън Стейтъм (Jason Statham).

Може би няма да ви изненада с неочаквани и непревидими обрати или с брилянтни режисьорски решения, но пък няма и да ви отегчи. Не само, защото главната роля е поверена на Джейсън Стейтъм, но това определено и помага.

Британският актьор, който се превърна в любимец както на публиката, така и на критиката, още с първата си поява на голям екран в "Две димящи дула" на Гай Ричи (Guy Ritchie), бързо успя да се превърне в един от най-търсените екшън актьори. Със сигурност сте го гледали не само в други две от хитовите ленти на Ричи - "Гепи" и "Револвер", но и в поне една от частите на "Транспортер", зад чието създаване стои Люк Бесон (Luc Besson), който е сценарист и продуцент на поредицата. Това, което може би не знаете е, че Стейтъм прави по-голямата част от каскадите си сам.А подобни сцени в "Сейф" определено не липсват. Освен задължителните престрелки, ръкопашни схватки и преследвания с коли, не можем да не обърнем внимание на ефектната сцена в метрото и на едно спиращо дъха излитане през прозорец.

Не за пръв път виждаме екшън герой да тича по покрива на движещ се влак. Вероятно се сещате поне за три филма с подобна сцена, но въпреки това гледката е впечатляваща. Към качествата на лентата се прибавят интересната сюжетна композиция, остроумната игра на думи и липсата на излишни дължини както в действието, така и в диалозите.

Стейтъм си партнира с очарователната Катрин Чан (Catherine Chan), за която "Сейф" е почти дебют в киното - преди него се снимала само в късометражния филм Aftershock (2010). Въпреки това момичето, което влиза в ролята на гениален математик, определено се справя изключително убедително с нея.Сред другите интересни имена в каста на лентата е това на Робърт Джон Бърк (Robert John Burke), когото познавате от хитови телевизионни заглавия като "Закон и Ред" и "Спаси ме", а вероятно сте гледали и в трилъра "Високо напрежение", където си партнира с Брадли Купър и Робърт Де Ниро.

Този път ще го видим в ролята на безскрупулен корумпиран полицай. Към него се присъединават Крис Сарандън (Chris Sarandon), чиято роля в превърналия се в класика криминален шедьовър "Кучешки следобед" му донесе номинация за "Оскар" и Ансън Маунт (Anson Mount).

Режисурата на "Сейф" е поверена на Боаз Якин (Boaz Yakin), който привлече вниманието с драмата "Помни титаните" (Remember the Titans) с Дензъл Уошингтън и Райън Гослинг. Освен с работата си като режисьор Якин е известен и като сценарист не само на собствените си филми, но и на касови хитове като "Принцът на Персия: Пясъците на времето".

"Сейф" проследява историята на Лют Райт (Джейсън Стейтъм), бивш полицай, който участва в незаконни боеве със залагания. Една непредвидена победа го превръща в обект на отмъщъщето на руски мафиот, загубил значителна сума, залагайки на него. След като убиват съпругата му, Люк е на прага на самоубийството.


Малката Мей (Катрин Чан) е математически гений, в чиято памет се съхранява изключително ценен код. Когато детето се оказва преследвано едновременно от китайската и руската мафия и корумпирани нюйоркски политици, Райт е единственият човек, който се бори за нейната безопасност.

В заключение, ако обичате екшъни, заслужава си да отделите час и половина, за да видите "Сейф". Не само, за да чуете как Джейсън Стейтъм говори на развален руски, но и защото между престрелките се прокрадва достатъчна доза чувство за хумор.


Сподели.