Любов, sci-fi, екшън! Vow и Safe House наляха рекордни приходи в американския боксофис

Pinterest LinkedIn +

Изминалият уикенд ще бъде записан в историята на американското кино като най-доходоносният за февруари такъв и единственият, ако не се броят дългите уикенди преди или след официален празник, когато четири продукции са инкасирали по повече от $20 млн. от продадени билети за прожекции в САЩ и Канада. С разлика от малко над $2 млн. и обща сума от $80 млн. на челните две позиции дебютират лентите The Vow и Safe House, надминавайки осезаемо очакванията на своите продуценти.

"Мисля, че ръстът в приходите се дължи на голямото разнообразие от филми, издадени през изминалите шест седмици", коментира положителната тенденция (11% ръст както в приходите, така и в посещаемостта от началото на 2012 г.) президентът на Universal Pictures Нико Росо. В подкрепа на това твърдение е и настоящият топ 5 на американския боксофис.

The Vow, чийто актьорски състав се оглавява от Рейчъл Макадамс и Чанинг Тейтъм, е романтична драма, посветена на празника на Св. Велентин. Safe House на Даниел Еспиноза е екшън трилър с главните действащи лица Дензън Уошингтън и Раян Рейнолдс.

Продължението на издадения през 2008 г. Journey to the Center of the Earth - Journey 2: The Mysterious Island, чиято главна роля изпълнява звездата на WWE Дуейн Джонсън, е 3D адвенчър, базиран отчасти на романа "Тайнственият остров" от Жулн Верн. Подобно на Journey to the Center of the Earth, новият филм дебютира под No.3 в американския боксофис, но с доста по-големи приходи ($27.6 млн.).

Така той изпревари 3D стерео конвертираната версия на дванадесетия най-доходоносен филм на всички времена, заемащ седмо място във вечната боксофис класация на САЩ - Star Wars Episode I: The Phantom Menace, който отговори на очакванията на Fox и инкасира $23 млн.

Същата компания стои и зад петия най-доходоносен филм в актуалното издание на американския боксофис – научнофантастичният Chronicle, който дебютира под No.1 преди седмица и вече е заработил $40 млн. от прожекции в САЩ (над $63 млн. глобално). За разлика от Star Wars Episode I, продукцията на Chronicle е погълнала едва $15 млн. Четвъртия филм от Star Wars на Джордж Лукас (първи от гледна точка хронологията на събитията) стартира силно и в интернационалния боксофис, поради което се очаква още другата седмица да премине границата от $1 млрд. приходи (общо с оригиналния му от 1999 г.)

Също толкова разнообразна като гореизброените кино продукции е била публиката в кино театрите в САЩ и Канада, свидетелстват статистическите данни на CinemaScore.

Прожекциите на The Vow, чиято реализация е погълнала $30 млн., са били посетени предимно от жени – 72% от цялата аудитория, а 55% от тях са били на възраст под 25 години. Равнопоставеност между половете и расите и отчетена при екзитпола на първите скрийнинги на Safe House. Въпреки пасива си по отношение на приходите, напрегнатият трилър е получил по-висока средна оценка от публиката – "A-" срещу "B".

Същата е дадена на Journey 2, който е бил предпочетен от силния пол и е генерирал 14% от приходите си от прожекции в IMAX киносалони. Новото поколение фенове на прочутия франчайз има най-голяма заслуга за отличния старт на The Phantom Menace в боксофиса – 60% от продадените билети за филма са закупени от мъже, а близо половината от тях са били на възраст под 25 години.

Хорър лентата The Woman in Black с Даниел Радклиф, драмата The Grey с Лиъм Нийсън, романтичният Big Miracle с Дрю Баримор, отлично оцененият от критиката и номиниран за няколко награди Оскар The Descendants с Джордж Клуни и фентъзи екшънът Underworld: Awakening с Кейт Бекинсейл допълват топ 10 на американския боксофис, чиито общи приходи в размер на $190 млн. са рекордни за не празничен февруарски уикенд и с 30% по-високи от миналогодишните.

Сподели.