Създават вино чрез... клониране

Pinterest LinkedIn +

Технологична фирма има намерение да преоткрие напитката на боговете молекула по молекула.

Ava Winery е нова технологична фирма, която не се занимава с мобилни приложения, изкуствен интелект или виртуална реалност, а с нещо много... по-вкусно. С вино.

Екипът на компанията използва комплексна технология за клониране и молекулярен инженеринг, за да създава алкохолната напитка без участието на нито едно гроздово зърно. Това се случва във фабриката на Ava Winery, намираща се до Сан Франсиско.

Сред първите пет вида вино, създадени по този начин, са Pinot Noir и Moscato d'Asti, но скоро екипът възнамерява да пресъздаде още много. "Целта е да дадем на хората достъп до луксозни храни и напитки по начин, който в миналото не е бил възможен" − споделя 28-годишният съосновател на компанията Алек Лий.

За да постигнат това, осем водещи експерти, наети от него, имитират чрез молекулярен инженеринг стотици компоненти, които придават вкуса, аромата и другите характеристики на виното. След това идентифицират и анализират особеностите на различните видове вино, конструират техния молекулен профил и го пресъздават, използвайки също вода, етанол и захар в прецизни съотношения.

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.