Създадоха месо от човешки клетки

Pinterest LinkedIn +

Група американски учени и дизайнери създадоха месо, получено от човешки клетки, съобщава изданието "Deezen". Те нарекли пържолата си "Ouroboros", което означава змия, захапала опашката си - древен символ на вечността и цикличността на живота (латинска дума, която е от старогръцкото οὐροβόρος, образувано от οὐρά „опашка“ и βορός „ядящ“, букв. „ядящ опашката си“). Според учените консумирането на това месо няма нищо общо с канибализма.

Според създателите на пържолата "Уроборос" тя може да бъде произвеждана в заведения за обществено хранене или дори у дома. За да получите собствен стек, е достатъчно да съберете клетки от вътрешната страна на собствената си буза, след което да ги поставите в кръвен серум. В резултат от клетките ще порасне парче месо, голямо колкото една хапка. Процесът на отглеждане на месните хапки продължава три месеца.Авторите подчертават, че откритието им е в полза на хилядите животни, отглеждани за храна. Като основа те са използвали дарена кръв с изтекъл срок на годност.

Припомняме, че през септември веригата за бързо хранене "McDonald’s" започна да тества безмесен бургер, който се предлага в заведенията им в Германия например. Все още не е известно колко вегански артикула ще се появят в менюто на веригата следващата година и в кои държави ще бъдат налични. Засега е ясно, че ще се предлагат вегански заместители на говеждото месо, но в бъдеще в ресторантите може да се появи и вегетарианско пилешко. В проекта участва компанията "Beyond Meat", която произвежда изкуствено месо.

Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.