Лабораторното месо идва и ще промени много неща

Pinterest LinkedIn +

През 1931 г. Уинстън Чърчил предсказва, че човешкият род един ден "ще избяга от абсурда да отглежда цяло пиле, за да яде само гърдите или крилата му". 88 години по-късно този ден дойде с откриването на "Just" – компания за хранителни продукти в Сан Франциско, където можете да опитате пилешки хапки, израснали от клетките на пилешко перо, информира технологичният сайт Pixelmedia.bg.

Това месо не трябва да се бърка с вегетарианските бургери от растителни продукти и други заместители, които печелят популярност в супермаркетите. То изглежда напълно автентично и като вкус, и като произход.

Това е истинско месо, отгледано от животински клетки, описвано още като култивирано, синтетично, инвитро, лабораторно или дори "чисто" месо.

Отнема около два дни, за да се получи пилешка хапка в малък биореактор, като се използва протеин, за да се стимулират клетките да се размножават. Технологията все още не е достъпна навсякъде по света, но главният изпълнителен директор на "Just" Джош Тетрик казва, че лабораторното месо ще бъде в менюто в няколко ресторанта до края на тази година.

Тетрик и други предприемачи търсят начин да спрат убиването на животни и да опазят околната среда от вредното индустриалното фермерство. Те казват, че решават проблема с храненето, без да унищожават планетата, като посочват, че месото им не е генетично модифицирано и не изисква никакви антибиотици.

Сподели.