Саут Парк (South Park)

Pinterest LinkedIn +

Извратена анимация за възрастни, или просто един от най-гениалните продукти в ситком жанра?! Какъвто и да е отговорът, факт е, че "Саут Парк" (South Park) не е типичната анимация, в която преобладават благоприличието, позитивизма, миловидните герои и добронамерените шеги.

Дори напротив – сагата, проследяваща приключенията на група момчета в налудничавото планинско градче South Park в щата Колорадо, е вероятно единственото заглавие на малкия екран, което залага на толкова ударна доза сарказъм, черен хумор и вулгарен език. Неслучайно и шоуто се излъчва само в късните часове на деня и то с отличителен знак, че не е подходящо за широка аудитория. 

Типична черта на сериала е непрестанното осмиване на популярни личности и събития, което често преминава и рамките на добрия тон. Въпреки това, благодарение на своя неподражаем стил, "Саут Парк" (South Park) ярко се откроява от останалите ТВ поредици и с течение на времето успя да се утвърди като една от най-добрите продукции в ситком жанра, навъртайки цели 14 сезона в американската мрежа, при това със завидно висок рейтинг.

Историята

През 1992 г. студентите от Университета в Колорадо - Трей Паркър (Trey Parker) и Мат Стоун (Matt Stone), създават късометражния анимационен филм The Spirit of Christmas. Героите в него са представени като хартиени изрезки (paper-cut) и представляват прототипи на главните персонажи, които ще се появят в South Park няколко години по-късно. 

Саут Парк (South Park)

През 1995 г. по инициатива на техен приятел, работещ във Fox, Паркър и Стоун създават втора късометражна анимация, която бързо набира популярност в интернет. Тогава двамата решават да продължат своята идея в телевизионен сериал. Fox отказват да закупят сериите, след което Паркър и Стоун започват паралелни преговори с MTV и Comedy Central.

Авторите избират офертата на Comedy Central и така на 13 август 1997 г. South Park дебютира с пилотния епизод "Cartman Gets an Anal Probe". До края на 2010 г. са излъчени общо 209 епизода през 14-те досегашни сезона на шоуто, а според подписаните договори, през 2011 г. ще се появят нови 14 епизода.

Продукцията

Всеки един от епизодите на South Park е с приблизителна продължителност от 22 минути. В неговото производство активно участват създателите Трей Паркър и Мат Стоун, които пишат сценария, работят по анимирането и сами озвучават голяма част от героите.

С течение на времето, начинът на изработка на епизодите постепенно се променя и усъвършенства. Така например, дебютният епизод на South Park е направен изцяло на ръка, използвайки хартиени изрезки, а целият процес по изработката отнема около 3 месеца. Впоследствие авторите започват да използват компютърен софтуер, което логично скъсява значително периода на реализация.

Саут Парк (South park)

В момента над South Park работи екип от 70 души, а един епизод се прави за около една седмица, като понякога дори за още по-кратко време - между 3 и 4 дни. Това допринася за изключителната актуалност на сериала – често епизодите се базират на събития, случили се броени дни преди появата им в ефир.

Сюжетът

Принципът "Няма невъзможни неща" важи в пълна сила за сюжета на South Park. Действието се развива в едноименното планинско градче, в което съжителстват всякакви странни и колоритни персонажи. 

Историята се върти основно около четири момчета от местното начално училище- Стан Марш, Ерик Картман, Кайл Брофловски и Кени Маккормик, които заедно със съучениците си и останалите жители на градчето непрекъснато се забъркват в комични и абсурдни ситуации.

Саут Парк (South Park)

Това, с което се откроява сериалът, е уникалното си умение да осмива наболелите проблеми в съвременното общество. Под прицела на авторите често попадат наболели теми като религията, хомосексуализма, расизма, наркотиците и много, много други. С развитието на действието в отделните епизоди, тези проблеми биват силно преувеличени и преекспонирани, преди да намерят своето разрешение на финала. 

Много от сериите завършват с поука, извлечена от случилото се по-рано, която бива изказана основно чрез Кайл ("You know what? I've learned something today...").

Друг отличителен аспект на шоуто е редовната поява на герои, олицетворяващи световноизвестни имена от света на шоубизнеса, политиката и спорта. Те често влизат в конфликт с момчетата и останалите жители на South Park, като техните характерни черти стават обект на солидна ирония, прекрачваща често дори и границите на цинизма. 

През годините "жертви" на South Park са ставали знаменитости като Майкъл Джексън, Том Круз, Дженифър Лопес, Мел Гибсън, Бен Афлек, Парис Хилтън, Ръсел Кроу, Бритни Спиърс, Уил Смит, Барбара Стрейзанд, Тайгър Уудс, както и политически лидери от ранга на Барак Обама, Владимир Путин, Садам Хюсеин, Джордж Буш, Бил и Хилари Клинтън и Ал Гор.

Не са пощадени дори и емблематични образи като Исус Христос, Сатаната, Папата, Дядо Коледа и пророкът Мохамед, поради което шоуто си спечелва и солидна доза критици.    

Героите

Главните герои в сериала са четирима ученици в основното училище в South Park – Ерик, Кайл, Стан и Кени. Въпреки че са само четвърти клас, всяко от хлапетата има ясно изразен собствен характер, който се проявява и развива с течение на сериала.   

Саут Парк (South Park)

Ерик Картман (Eric Cartman) е агресивен и манипулативен персонаж с наднормено тегло, който е готов на всичко, за да се докопа до пари и власт. Подчинен на своя егоцентризъм , той непрестанно тормози и манипулира героите в своето обкръжение. Ерик е расист, подчертано мързелив, обича да се тъпче до припадък с KFC, а циничните изрази са неразделна част от неговия речник. Син на Лиан Картман (Liane Cartman), позната в града със славата си на лека жена.   

Кайл Брафловски (Kyle Broflovski) е интелигентно хлапе, което спазва моралните норми и запазва разумната си преценка в абсурдните ситуации, които са ежедневие в South Park. Кайл е евреин, поради което често влиза в сблъсъци и противоречия с Ерик Картман. Има по-малък осиновен брат Айк (Ike), който е роден в Канада.   

Стан Марш (Stan Marsh) е най-добрият приятел на Кайл и също като него внася разум и хладнокръвие, когато положението излезе извън контрол. Стан е представен като позитивен и честен, вярва в доброто. Единствено той от всички момчета има приятелка – съученичката му Уенди Тестабъргър (Wendy Testaburger).

Кени Маккормик (Kenny McCormick) е хлапето, облечено изцяло в оранжево. Речта му е заглушена от качулката на главата и е трудно разбираема. Пословично известен е с факта, че умира в почти всеки епизод на шоуто и се завръща жив и здрав в следващия (с изключение на едно по-дълго отсъствие в 6-ти сезон). Той е от изключително бедно и алкохолизирано семейство, но е най-просветеният на сексуална тематика сред останалите момчета.

Леополд "Бътърс" Сточ (Leopold "Butters" Stotch) е най-приближеният до четиримата водещи персонажи. Той е добронамерен, но изключително наивен, поради което лесно се превръща в мишена за Ерик Картман. Изпитва сериозен респект от родителите си, защото често бива наказван. 

Но не бива да пропускате и:

Мистър/Мисис Гарисън (Mr./Mrs Garrison) е учителят на децата. Той изпитва сериозна душевна нестабилност, поради неосъзнатата си сексуалност. В началото на сериала Гарисън е хомосексуалист, после благодарение на операция за смяна на пола става жена (лесбийка), а в крайна сметка отново се връща към мъжествеността.   

Ранди Марш (Randy Marsh) е бащата на Стан. Той е психически лабилен и лесно податлив на всякакви изкушения. Ранди работи като геолог, а в свободното си време се налива с бира, пуши трева и се бие с останалите родители.

Полицай Барбрейди (Officer Barbrady) е героят, който трябва да съблюдава за реда и спазването на закона в South Park. Това обаче, не му се отдава особено успешно, тъй като Барбрейди всъщност…  не може да чете и пише.


Сподели.