Съставките на живота са дошли от друга планета, ударила се в Земята?

Pinterest LinkedIn +

Хората съществуват благодарение на планета, която се е разбила в Земята преди милиарди години, твърдят учени. Същият сблъсък, който се е случил преди 4,4 милиарда години, формирал Луната, според ново проучване.

Откритието има важни последствия за нашето търсене на живот на друго място във вселената, посочват специалистите. Според новата "хипотеза за гигантско въздействие", Луната е била създадена от остатъци, когато Земята и тяло с размерите на Марс се сблъскали.

Новата теория предполага, че космическата катастрофа доставила повечето от летливите елементи, необходими за живота на Земята.

Лабораторни експерименти и компютърни симулации показват, че отломки от разрушената планета са депозирали жизнените елементи на Земята. Те включвали по-голямата част от азота и въглерода.

Водещият автор на изследването Раджеп Дасгупта от Тексас коментира, че проучването може да позволи на човечеството да разбере повече за това как съставките за живота могат да се образуват на други скалисти планети като нашата.

 

Сподели.

Относно автора

За Катя Димитрова журналистиката е не просто професия, а начин на съществуване. Интересите й са свързани с международната политика, лайфстайла, здравето, науката и технологиите, а хобитата – с литературата, театъра и хубавата музика.