Супермасивна черна дупка се движи към Земята със 110 км в секунда

Pinterest LinkedIn +

В Космоса има свръхмасивна черна дупка с маса, равняваща се на масата на милиони слънца като нашето, която при това се движи към Земята с невъобразима скорост – 110 километра в секунда, информира Pixelmedia.bg.

Този космически звяр се намира в центъра на галактика Андромеда, която се носи към нашата галактика Млечен път и се очаква да се сблъска с нея след около 4 милиарда години.

В случай че не знаете, в центъра на повечето галактики има подобни свръхмасивни черни дупки. Те представляват черни дупки с огромни размери и маса, равняваща се на милиони звезди като нашето слънце. А според някои учени тези гигантски гравитационни аномалии са отговорни и за създаването на галактиките и техните звезди.

В нашия Млечен път също има подобен гигант, който се намира по посока на съзвездието Стрелец, на 26 хиляди светлинни години от нашата звездна система. Когато нашата галактика се сблъска с Андромеда, двете свръхмасивни черни дупки вероятно ще погълнат огромно количество звезди и друга материя, включително и нашата планета.

Затова, ако имате планове за след 4 милиарда светлинни години, не е зле дотогава да потърсите застраховка "сблъсък с черна дупка". :)

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.