Санторини - рай в бяло

Pinterest LinkedIn +

Досега не бях ходил в Гърция по на юг от Солун, но след като видях снимките на едни приятели от Санторини, нарамихме раниците и се запътихме натам по Гергьовден.

След като се двоумихме дали сами да го организираме, както се случва по-често или да сме част от екскурзионна група, избрахме второто.

Като че ли се получи по-добре, защото се оказа доста скъпо да се ходи дотам със самолет, а пък и ситуацията напoследък в Гърция е доста динамична.И така след 10-часово пътуване с автобус се озовахме в Атина. Веднага тръгнахме да я разглеждаме и се оказахме напълно разочаровани - много мръсотия, имигранти от цяла Африка и Азия наоколо, запуснати сгради и витрини на магазини сякаш недокосвани от десет години.

Районът около Акропола обаче си заслужава, дори само заради гледката.На следващия ден с ферибота преплавахме до Санторини и се настанихме в спретнато хотелче в Камари. Още същата вечер бяхме на залеза в Ия - най-красивия залез на света според туристическите брошури.

Островът е като от картичките - страхотни гледки към морето, бели къщи, църкви със сини покриви и много котки.На следващия ден посетихме столицата Тира и селцето Иморовигли. В столицата има голяма православна църква и безброй барове и луксозни хотели, накацали по скалите.

След това се топнахме в морето на Червения плаж, но водата си беше студена. Там е като че си на Марс - всичко е червена скала.Преди стотици години Санторини е преживял изригването на мощен вулкан, който все още "диша”. С корабче отидохме до него и наистина се виждаше сярата, излизаща от земните недра, а пейзажът наоколо беше лунен. За последно вулканът е изригвал преди 50 години.

Програмата ни за посещения на забележителности беше частично ограничена поради изненадващите стачки, но като цяло островът е страхотно място за кратка почивка.

Гръцката кухня също заслужава големи похвали за рибите и салатите си, а за агнешкото да не говорим. Кеф, а?:)

Ето я и финикийската част на пътешествието:

- екскурзия с автобус, 2 нощувки в Атина, 4 нощувки в Санторини със закуски – 300 евро
- обяд/ вечеря със салата, основно, десерт и питие – 20-30 евро

Снимки и текст: Стоян Досев

За да публикуваме вашите пътеписи, впечатления от пътувания и снимки в Avtora.com, пишете на [email protected]. Материали от лични блогове ще бъдат публикувани с препратки към тях.

Сподели.