Samsung Series 5 UltraTouch – доказателство, че слуховете за смъртта на лаптопите с класически дизайн са силно преувеличени

Pinterest LinkedIn +

Напоследък много анализатори на трендовете във високотехнологичната индустрия побързаха да обявят ноутбуците с класически дизайн за отживелица и обречен на изчезване вид. Въпреки многобройните си преимущества обаче таблетите и смартфоните (наричани понякога пост-РС устройства) невинаги са "достатъчно РС" (както посочи наскоро самият Бил Гейтс).

Макар че са изключително удобни за употреба, постоянно интернет свързани, с интуитивен интерфейс, компактни и мобилни, на повечето от тях просто не им достига микропроцесорна мощ за наистина сериозна работа – просто опитайте да редактирате цифрови снимки с Photoshop на подобна система и ще се убедите.

Така че слуховете за преждевременната смърт на класическия лаптоп вероятно ще се окажат силно преувеличени. Далеч по-вероятно е този вид мобилни РС да се завърнат към оригиналната си роля на бизнес машини, но в един малко по-различен и доста по-съвременен вид.

Доказателство за това са например представителите на новата UltraTouch Series 5 на Samsung. Те се причисляват към групата на така наречените ултрабук системи, т. е. супер тънки, леки и енергоефективни портативни компютри, базирани на Intel платформи, ориентирани именно към хората, които търсят едновременно мобилност и солидна производителност.

А в това отношение UltraTouch фамилията има какво да предложи.

Екипирани с 13.3-инчов дисплей със сензорна повърхност и многопластово покритие, защитаващо го от надраскване и физически повреди, в комбинация с бърз Intel Core i3 процесор и 6GB оперативна памет, този клас модели разполага със значително по-солидна изчислителна мощ от повечето масови таблети и смартфони на пазара.

Голям плюс е и използваната операционна среда – Windows 8, която все още е доминиращата ОС в десктоп РС сегмента.

Отделно моделите от Серия 5 предлагат и хибридна дискова система, комбинираща бързо SSD устройство с капацитет 24 GB (за Windows 8) и 500 GB класически твърд диск за данни, приложения и мултимедия.

Моделът разполага още и с USB 3.0 и Ethernet портове, както и много удобна клавиатура.

Интересното е, че цената на тази система не е чак толкова смущаващо висока, колкото може би очаквате – тя струва около 800 долара и на практика е по-ниска от тази на прословутия хибрид Microsoft Surface Pro.


Сподели.