Samsung Series 5 Chromebook

Pinterest LinkedIn +

Когато се появиха първите Chromebook машини, нещата не изглеждаха розови за Google. Организирани около идеята за портативен компютър, работещ под управлението по-скоро на усъвършенстван браузър, отколкото на класическа операционна система (така както сме свикнали да я възприемаме в светлината на Windows и Mac OS), този клас машини бяха едновременно по-скъпи и по-неудобни за работа от популярните тогава нетбук системи.

След скромния успех на Chromebook концепцията повечето технологични компании щяха да я сметат тихо мълком под килима и да продължат напред. Повечето, но не и Google.
Те продължиха да упорстват твърдо решени да покажат, че тяхната Chrome операционна система може да направи за РС това, което Android направи за една голяма част от смартфоните на пазара днес.

Резултатът (или по-скоро един от първите резултати) са новите Samsung Series 5 Chromebook - мобилни компютри от последна генерация, най-съществената иновация, която всъщност е новата версия на Chrome OS.

Техническите спецификации на Series 5 няма да ви смаят с нещо особено – бърз, Intel Ivy Bridge процесор, 4 GB оперативна памет и 16 GB SSD диск правят машината доста пъргава.

Ако изключително скромният по съвременните стандарти обем на дисковото устройство ви смущава, това е защото Series 5 системите поначало не са създадени да бъдат офлайн компютри.

Целият им смисъл се корени именно в свързаните, cloud услуги от типа на Google Drive за съхраняване на информация, Gmail за работа с електронна поща и Google Docs с документи, електронни таблици и други офис приложения.

В това отношение еволюцията, която предлага новата Серия 5, е повече от очевидна. Ако в началото на 2011 г., когато започнаха да се появяват първите модели на Acer и Samsung, тази идея беше все още нова и малко популярна, днес работата в „облаците” вече е масово явление и добре известна на широката публика.

Далеч по-важните и ключови за успеха на последното поколение Chromebooks обаче са множеството еволюционни промени в операционната система Chrome.

Тя вече прилича много повече на Windows или MacOS и макар поизгубила блясъка си на оригинална браузър базирана ОС, предлага по-удобно работно пространство, което е прегледно организирано с подредени икони, лента със задачи и класически десктоп.

Въпреки че интеграцията с комплекса Google онлайн услуги е по-силна от всякога, Chrome предлага и достатъчно добри опции за офлайн използване – нещо, за което предната версия беше остро критикувана.

Файл мениджърът на операционната система например позволява безпроблемно управление на файлове, докато не сте свързани към интернет, а при възстановяване на връзката - интелигентно синхронизира записаните локално версии с техните онлайн аналози.

Chrome позволява локален запис на видео и музика, но не бива да прекалявате, тъй като наличното пространство все пак е ограничено до 16-те скромни гигабайта на интегрираното SSD.

Освен удобна офлайн версия на Google Docs, уеб магазина на компанията предлага и множество други апликации за офлайн използване, които са маркирани по съответния начин, така че лесно да ги различите от онези, които са предназначени само за онлайн работа.

Новият Chrome идва и с подобрени възможности за многозадачна работа, което е голям плюс спрямо предната версия.

Благодарение на множеството си подобрения, Chromebook системи като Samsung Chromeboox изглеждат като доста по-интересна алтернатива на MacOS и Windows базираните системи, а ако сте Android фен, интеграцията на мобилна и настолна ОС несъмнено ще ви спечели напълно за Chrome каузата.


Сподели.