Самолетите без пилот плашат пътниците

Pinterest LinkedIn +

Темата за автономните автомобили (движещи се сами, без шофьор) е особено актуална през последните години в светлината на тестовете на Google, Tesla Motors и други компании в тази област.

Напоследък се заговори и за товарни кораби, движещи без екипаж. Първите ефективни системи за автопилот обаче навлязоха още преди десетилетия в друга сфера на транспорта − самолетните полети. А армиите и разузнаването на някои държави вече използват и изцяло автоматизирани летателни машини.

Сега авиопроизводителите обмислят създаването на автономни пътнически самолети, които ще могат да летят без никаква човешка намеса. Стъпка, която би спестила милиарди на авиокомпаниите и вероятно би направила полетите още по-евтини.

Това обаче може и да не се случи, тъй като според едно скорошно проучване на общественото мнение, направено от швейцарската банка UBS, пътниците изобщо не са готови да се качат на такива возила. И едва ли можем да ги обвиняваме.

Изследването обхваща 8000 души, повече от половината от които са заявили, че не биха се качили на самолет без пилот, дори това да е значително по-евтино. Едва 17% от всички запитани със сигурност са съгласни да пътуват с такава машина.

Техният дял обаче е осезаемо по-висок (27%) във възрастовата група 18-24 години. При запитаните на възраст между 25 и 31 години пък този показател е 31%. Фактор, който не е без значение, тъй като самата технология ще има нужда от години за развитие и когато достигне до пазара, днешните младежи ще имат много по-голямо влияние.

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.