Салман Рушди и тънката граница между реалността и фантазията

Pinterest LinkedIn +

Обожаван и отричан, Салман Рушди е британски писател от индийски произход, носител на награда "Букър" и много други престижни отличия. Умението му да преплита митология и фантазия с действителността, за да описва реални проблеми, го нарежда сред най-четените и значими съвременни писатели.

Рицар или престъпник, източен или западен, опасен или откровен, Салман Рушди е възприеман по много различни начини, но независимо от оценката, която получава, значимостта му е безспорна.

Писателят е роден през 1947 г. в Бомбай. По-късно семейството се мести в Пакистан.

Родителите му са заможни и добре образовани, а в дома им се говори на урду и английски.

След като завършва образованието си в Кралския колеж в Кеймбридж, Салман Рушди се връща за кратко в Карачи, където живее семейството му.

Скоро Европа започва да му липсва и той избира да живее на "стария континент". Работи известно време като копирайтър в рекламната компания Ogilvy & Mather.

Първият му роман "Гримус" излиза през 1975 година. Той е вдъхновен от суфистката поема "Съвещанието на птиците" и остава без особено внимание от страна на критиката и публиката.

Следващата му книга "Среднощни деца" е издадена през 1981 година. Романът не само печели награда "Букър", правейки Рушди световноизвестен, но и е определян като най-доброто произведение, печелило престижното литературно отличие до този момент.

За съжаление, книгата предизвиква положителни реакции в Европа, но не и в Индия. Там "Среднощни деца" е забранен и остро критикуван.

Най-известният роман на писателя - "Сатанински строфи" - излиза през 1988 година и повтаря успеха на "Среднощни деца", като печели няколко литературни награди и номинации, но и успява да разгневи ислямския свят.

Забранена е в Индия и Южна Африка, а иранският аятолах обявява автора за вероотстъпник и предлага награда за главата му.

Животът на Рушди е сериозно застрашен и той е принуден да се крие, но не спира да пише. През 1995 година излиза за първи път "Последният дъх на Мавъра".

Амбициозен, сатиричен и предизвикателен, "Последният дъх на Мавъра" е колкото фантастичен, толкова и реалистичен роман.

С изключителен основен персонаж, романът разказва историята на няколко поколения от неговото семейство и чрез тях историята на Индия.

Съвсем очаквано, книгата получава няколко литературни отличия и се нарежда сред претендентите за "Букър".

Не по-малък успех постига и следващото произведение на писателя, романът "Земята под нейните нозе" - съвременна интерпретация на мита за Орфей и Евридика, пречупена през историята на хедонистични рокзвезди.

Салман Рушди продължава да пише, ментор е на млади писатели (без да вдига много шум около това) и тъй като винаги е мечтал да бъде актьор, от време на време се появява в малки роли в киното и телевизията.

Едно от тези изпълнения е във филм, който със сигурност сте гледали (и най-вероятно ще гледате пак, след като прочетете това) - Bridget Jones's Diary.


Повече за писателя и магичния свят на неговите романи можете да откриете ТУК

Сподели.