Съдът по правата на човека: България трябва да признае еднополовите семейства

Pinterest LinkedIn +

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) постанови решението си по делото Коилова и Бабулкова срещу България (жалба № 40209/20) и задължи България да създаде правна рамка, която да признае еднополовите връзки.

От ЕСПЧ изтъкват, че България, както и другите държави членки на Съвета на Европа, са задължени да създадат правна рамка, уреждаща отношенията на семействата на еднополови двойки. За целта може да се въведе различна от брака правна форма за признаване на всички семействата, които не са сключили брак.

При липсата на официално признаване еднополовите двойки не са нищо повече от фактически съюзи според българското законодателство. Жалбоподателките имат особен интерес да получат възможност да регистрират съюза си, за да бъдат техните отношения законно признати и защитени без ненужни пречки – под формата на основни права, отнасящи се до всяка двойка в стабилна връзка.

Според Европейския съд по правата на човека нито едно от основанията за нарушаване на обществения интерес, изтъкнати от правителството, не надделява над интереса на жалбоподателките да получат признаване на отношенията си. Особено шокиращо е заключението на съда, че България е надхвърлила пределите на свободата си на преценка и не е изпълнила позитивното си задължение да осигури правото на жалбоподателките на зачитане на техния личен и семеен живот.

Жалбоподателките Лилия Бабулкова и Дарина Коилова са заедно повече от 14 години. През 2016 г. те сключват брак във Великобритания. След това подават искане към Столична община, район "Люлин", с което искат бракът им да бъде признат в България съгласно изискванията на Закона за гражданската регистрация. През 2017 г. Столична община, район "Люлин", постанови отказ да регистрира брака. След това Бабулкова и Коилова заведоха дело срещу този отказ в Административния съд в София-град. Той обаче потвърди отказа на Столична община, а това решение беше потвърдено и от Върховния административен съд през 2019 г.

Освен дело за признаване на брака им двете жени водят и дело за смяна на фамилията на Дарина, както и дело срещу Центъра за асистирана репродукция, където им беше отказано финансиране на процедурата.

През 2020 г. Лилия Бабулкова и Дарина Коилова чрез адв. Деница Любенова от ЛГБТИ организацията "Действие" подадоха жалба срещу Република България пред ЕСПЧ с искане за установяване на нарушение на чл. 8 от Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ) – право на зачитане на личния и семейния живот.
Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.