Рут Колева: Живот като песен

Pinterest LinkedIn +

Изпълнителката пред Avtora.com за всичко ново около себе си, предстоящия си дебютен албум и музиката...

Тя влиза в заведението и веднага те заразява онази симпатично невротична енергия на хората, които никога не стоят на едно място.

Тя диша, мисли и живее по ноти и изобщо не е учудващо, че след цял семестър в университет в Холандия се връща вместо с желание да продължи по специалността си с нови музикални идеи, нов приятел музикант и желание изцяло да се отдаде на музиката.

Искрена, непосредставена, позитивна – Рут е сред най-обещаващите български млади изпълнители. Затова последното й решение не е нито изненадващо, нито нелогично.

Дни след завръщането й у нас, седмици преди най-големия й концерт до момента (30 април, Sofia Live Club) и месец преди излизането на дебютния й албум се срещаме за още новини около нея.

Много ясно, че имаше!

Елена Пенева:  Отиде в Холандия да учиш медии, но май си се отказала... Какво се случи?

Рут: Запознах се с Васил – той е барабанист, завършил е Консерваторията в Амстердам. Правихме заедно един лайф – той като DJ, а аз пях, доста ми разказа за обучението там и реших да кандидатствам и занапред да се развивам в тази посока.

Иначе с медиите се получи, но там специалността е медии и комуникации. И първите две години е главно комуникации. Пък аз исках да уча медии. В един момент ми стана адски скучно и ми писна.

.: Май няма изгледи да се занимаваш с нещо извън музиката...

Рут: Много пъти съм си мислела, че ако не се занимавам с музика, ще се занимавам с кино, защото ми е адски интересно. Даже си мислех да кандидатствам в НАТФИЗ когато завърших училище.

Но при положение, че музиката е моят живот, няма никакъв смисъл да се хвърлям в неща, които съвсем не са ми близки.

Искам да се занимавам с музика. Не само пеенето – цялостното създаване на музика. 

.: Казваш, че за теб музиката не е нещо, с което изкарваш пари, а нещо, без което не можеш да живееш – не те ли е страх тогава да й се отдадеш изцяло?

Рут: Да... много ще се радвам някой ден да мога да се издържам изцяло от музика. Но, да си призная, сега е тежко. Но усещам че нямам избор – музиката е нереално удоволствие. Не мога да правя друго. Буквално.

Това ми е в главата и не мога. Може всичко да се промени – вкусове, хора, с които работя, но целта е една и винаги е била една. Няма да ми скимне утре да зарежа всичко. Музиката ще бъде с мен през целия ми живот.

.: Ти пишеш отдавна, но в албума си имаш и други композитори...

Рут: В албума имам една своя композиция – доста семпла мелодия. Но аз обичам да работя с други хора, приятно ми е и мисля, че така се раждат по-хубави неща – в екип. Обичам да работя с музиканти, които ми харесват.

.: Появи се в българските медии през 2007 – какво се промени оттогава?

Рут: Много неща се промениха за мен. Хората, с които работя, дори музикалните ми вкусове. След Illmate и всичко, което ми се случи в Music Idol реших, че ми се прави жива музика, а с рапърите това нямаше как да стане въобще.

И сега ми се бачка с банда, с музиканти. Не ми се правят неща с DJ или с рапъри само, доста по-приятно ми е да сме повече. Живо свирене. Сега в албума съм избрала точно такъв стил.

.: Премина и през Евровизия, и през Music Idol – явно нямаш предразсъдъци към българската телевизия и нейните музикални формати...

Рут: О, не, напротив, доста предразсъдъци имам. Но композиторът на песента за Евровизия искаше аз да представя неговата песен, покани ме и се съгласих, въпреки че не беше моят стил това ние и двамата го знаехме.

Това не беше някаква загуба за мен, не го броя за случило се. А в Мюзик Айдъл беше много вълнуващо. Свърши бързо, но нищо не загубих.

.: Беше странно да видим в такъв формат толкова оформен изпълнител....

Рут: Да, всички ми го казаха. Там подходът е да се пеят кавъри, но аз наистина не мисля, че това правех – опитвах се да пея доста авторски, не типично за този формат. Мисля че и заради това изпълненията не се вписаха толкова – бяха много мои, много по мой начин направени.

Общо взето за този период мога да кажа, че сякаш нищо не се случваше с мен и имах нужда да направя нещо такова, за да раздвижа нещата. Мисля, че беше успешно. Най-малкото се запознах с хората от музикалната компания, която ще ми издава албума..

.: Защо избра Vitality?

Рут: С тях имам свободата да правя каквото искам – супер много се съобразяват с моите желания и ми помагат. Разбираме се и това за мен е най-важното. Надявам се и общата ни работа да бъде толкова хубава, колкото процесът. Трябваше да пуснем албума през март, но не мисля, че е готов и го забавяме.

.: Разкажи за него - какво да очакваме?

Рут: Понеже ме няма, го записвахме доста на части. Дори в Холандия работих по него. Едното от парчетата е композиция на китариста от бандата Unlimited – Стоян.

Има доста други музиканти – има дует с Белослава, за който музиката е на Бобо. Завършихме го миналата седмица, а музиката е изсвирена от пловдивската банда Freestyle, които са супер готини.

Отделно сега правя 2 парчета с Пеко от Phuture Shock, които също се получават много интересно. С Краси Тодоров от D2 също има 2 песни. Има една и от американски композитор.

Между другото предстои да изберем втория сингъл и мислим да направим конкурс за клип – предизвикателство за всички, които желаят да се включат с яка награда.

.: Ще има и концерт...

Рут: Да, концертът в Sofia Live Club ще е доста голям – може би най-големият досега. Много ми се свири тук, но не всеки ден, то омръзва и на хората – няма как да си сменяш репертоара постоянно. Пък и в тази криза много малко хора излизат въобще и ходят по концерти.

.: В твоите интервюта са пословични 5-те ти октави диапазон. Кажи наистина ли гласът ти е толкова голям?

Рут:  Последния път, когато ги мерихме, бяха 4 и няколко тона, като най-високите са в Whistle регистъра. Журналистите малко фриволно се изказват. Когато пея на глас, с Chest voice, имам диапазон 2 октави и половина, но след прехода и фалцета и най-високите тонове наистина са към 5 октави...

Важно е да се каже, че това е физика – може да имаш 5 октави глас и да не можеш да пееш въобще. А можеш 1 и да си бог. Това не са значими неща.

.: Какво освен музика има в живота ти в момента?

Рут: А, какво трябва да има (усмихва се дяволито и поглежда към Васил).

.:Любовта помага ли ти да твориш?

Рут: В Холандия почти не пишех музика. Откакто съм тук написах 5 песни – имам адски много идеи...

.: Много обичаш филми – какво те впечатли последно?

Рут: "Седем души" с Уил Смит. Не го харесвам като актьор, но филмът е интригуващ. На София Филм Фест не гледах нищо, но исках да видя новия на Фатих Аким – Soul Kitchen.

.: Ако животът ти беше филм, а музиката - саундтрак към него, за какво щеше да се разказва?

Рут: Пътуване. Road Movie. Всичко за мен е това – голямо пътуване.

.: Как пътуваш - по течението или плуваш към определена цел?

Рут: По течението. Оставям се да ми се случват хора и неща. Когато гониш нещо в повечето случаи не го стигаш.

.: Приятелят ти е музикант - повече музика или повече любов правите?

Рут: Иска ми се да е балансирано.


Сподели.