Русия подготвя собствена криптовалута

Pinterest LinkedIn +

Дни след като Русия промени отворената си позиция към криптовалутите и реши да ги ограничи, правителството на страната потвърди, че има планове за собствена виртуална валута, съобщава сайтът Fintech.bg. Новината е била съобщена от министъра на комуникациите Николай Никифоров пред местни медии.

Виртуалната рубла все още няма официално име. Дискусиите за нейното създаване са все още в начална фаза.

Очаква се руската криптовалута да е по-ограничена от останалите. Тя ще използва blockchain технология, но няма да може да се "копае" от потребителите. Вместо това ще се издава от централизиран орган и ще се следи като конвенционална валута.

Идеята е, че по този начин Русия ще може да се възползва от предимствата на виртуалните пари, но без да излага на риск собствената си основна валута. Никифоров не дава конкретен срок за пускането на новата валута, но по думите му Русия няма много време да чака. Според министъра в рамките на два месеца някои от съседните държави може да направят същото.

Сподели.

Относно автора

Мария Иванова е журналист с богат опит в бизнес и новинарски издания. Работила е последователно във вестник Монитор, списание b2b Magazine, Livenews.bg, Livebiz.bg и други медии. Съчетава работата в Avtora.com с позицията на главен редактор на образователния портал Uchi.bg. Пише още в Pixelmedia.bg и други издания. Обича да чете, да танцува, да спортува и да пътува.