Романът "Брачният пакт" ("Брачното споразумение") от Мишел Ричмънд

Pinterest LinkedIn +

Американската авторка е публикувала още 7 книги и е носителка на три награди.

Този роман се занимава с историята на таен култ, създаден с претенцията да укрепва брачните отношения, а всъщност могъща и богата организация, занимаваща се с манипулиране  на членовете си, с параноидна пропаганда, обсесивна конспирация и т.н., при строга система за следене , с наличието на наказания, таен затвор в пустинята Невада, съд и садистични присъди. Попадналите в лапите на клуба 40-годишен терапевт- брачен консултант и съпругата му, бивша музикантка и настояща адвокатка, не могат да се измъкнат от подписания от тях пакт, както желаят,  и са подложение на истински репресии, докато накрая все пак не намират път да се отърват живи от нещо, което първоначално им се е струвало интересна и полезна идея, а в последствие е станало най-зловещият фактор в живота им.

Книгата ни разказва много и за брака като институция, както и за подводните камъни на околната среда; научаваме любопитни статистически данни и заключения от психологически проучвания - и всичко това е поднесено ненатрапливо, като част от белезите на изградените образи. На едно място се споменава дори Пловдив (бегло, като екзотичен елемент). 

Книгата е написана много добре. Сюжетът не е обичаен, а доста оригинален и това несъмнено буди голям интерес. Действието се развива от загадка към загадка, има неочаквани обрати. Постигнато е внушението на съспенс и хорър, при това много умело и културно. Динамиката на събитията прави романа много увлекателен.

Книгата може да се предложи не само на любители на жанра, но и на любителки на любовни романи, защото и този елемент е силен, а и на психолози;  по принцип - на всички, които търсят добрата литература.

Единственото ми възражение е, че накрая доброто побеждава злото, без злото изобщо да бъде наказано. Но може да си кажем, че това е част от житейския реализъм, нали така?

Мисля, че книгата трябва да бъде преведена на български и издадена, защото е един много сполучлив образец от жанра. Може би си струва и други книги на авторката да бъдат проучени.

Книгата "Брачният пакт" от Мишел Ричмънд, можете да закупите с 20% отстъпка от издателство Изток – Запад.

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.