Рок иконата Дейвид Бауи почина на 69-годишна възраст

Pinterest LinkedIn +

Два дни след като навърши 69 години, легендарният британски музикант и актьор Дейвид Бауи (David Bowie) напусна този свят след 18-месечна битка с рака.

Отличаван през годините с всички възможни най-престижни награди за музика, Дейвид Бауи завещава на света 28 дългосвирещи записа, продадени в над 140 млн. копия – като се започне от едноименния му албум David Bowie от 1967 година и се стигне до The Next Day (2013) и Blackstar (2016), белязали грандиозното му завръщане след близо 10-годишно затишие.

Отсъствието на Бауи от сцената след прекарания от него инфаркт през 2004 година и преустановяването на всякакви медийни изяви мнозина тълкуваха като свидетелство за разклатеното му здраве.

Завръщането му през 2013 година с The Next Day бе обявено за едно от музикалните събития на годината, а Blackstar, макар да излиза в самото начало на 2016 г. (на рождения му ден – 8 януари), вече е обявен за един от най-значимите записи на тази година. В рамките на едно денонощие проектът превзе класациите за дигитални даунлоуди и от двете страни на океана.

Непосредствено преди смъртта си Бауи успя да приключи работата и по първия си мюзикъл - "Лазарус", чиято официална премира предстои, както и по видеото към едноименната песен от Blackstar, което можете да видите по-долу.


Дейвид Бауи се появява на бял свят на 8 януари 1947 година с името Дейвид Робърт Джоунс в Брикстън и поставя началото на феноменалната си кариера на 15-годишна възраст. От двата си брака той има две деца – филмовия режисьор Дънкан Джоунс и 16-годишната Лекси Захра Джоунс.


Сподели.