Превъплъщенията на Дейвид Бауи от David Bowie [1967] до Blackstar [2016]

Pinterest LinkedIn +


Arnold Corns, Major Tom, Ziggy Stardust, Aladdin Sane, Thin White Duke, Thomas Jerome Newton – малка част от персонификациите на Дейвид Бауи, за които можем само да се надяваме да бъдат разгърнати в отделни персонажи, подобно на подхода в I'm not there.

В биографичния филм за Боб Дилън актрисата Кейт Бланшет ни убеди, че е Боб Дилън в своето Джуд Куин-его. Друга чудовищна британска актриса – Тилда Суинтън – е призвана да бъде някой от многото Дейвид Бауи в един такъв филм за своя "духовен брат", или по-скоро "братовчеда, който никога не съм имала и с когото сме от една планета" (Суинтън в интервю от 2014 г).

Без да задълбаваме повече в биографичната справка за Дейвид Робърт Джоунс, избрал да бъде запомнен като Бауи (на бойния нож /Bowie knife/, не от галското 'светъл, рус', а още по-малко по аналогията за наследник на Буда), завъртаме калейдоскопа с визиите от неговите албуми: 25 студийни, 28 общо. Бауи, защото "тези ножове режат и от двете страни".

На първото изображение: Дейвид Бауи в кадър от видеото към Lazarus – втори сингъл от Blackstar (вж последната страница от тази галерия), заимстван от едноименния мюзикъл с премиера през 2016 година (първи и последен в кариерата му).

Сподели.