Роджър Уотърс с нова адаптация на творбата от Стравински "Историята на войника"

Pinterest LinkedIn +

Легендата от "Pink Floyd" Роджър Уотърс е на път да сложи още една тухла на стената си от музикални постижения. Този път той се обръща към класическото произведение "Историята на войника", което гениалният руски композитор Игор Стравински създава през 1918 г. 

Адаптацията, която Уотърс прави, ще бъде издадена в албума "Roger Water – Stravinsky’s The Soldier’s Tale", който излиза на 26 октомври.

В остроумната и съвременно звучаща притча Роджър Уотърс записва не само ролята на Разказвача, но и на другите герои в произведението – Войника и Дявола. Той реализира записите с ансамбъл от седем музиканти (асоциирани с Камерния музикалния фестивал в Бриджхемптън), с които почита творчеството на Стравински, като го интерпретират за нова и млада аудитория.

Албумът е поредната крачка, която Роджър Уотърс прави в света на високото изкуство. Музикантът споделя, че е изпитал огромна отговорност и вълнение, когато е трябвало да реши до каква степен може да въведе промени в новата адаптация на творбата, докъде може да стигне самият той като творец и най-вече доколко съвременната музика е свързана с класическата и романтична традиция?

"...Това е може би най-трудният въпрос, който прогресивните творци на нашето време трябва да си зададат" – казва музикантът.

"Историята на войника" е уникална симбиоза от музика и театър. Самият Стравински определя жанра, в който се вмества произведението му, като "пиеса за четене, свирене и танцуване...".

През 2017 г. Роджър Уотърс издаде първия си албум с нова музика от 25 години насам, озаглавен "Is This the Life We Really Want?".

Сподели.