Rock Hall of Fame 2013: Rush, Deep Purple, Public Enemy с първи номинации

Pinterest LinkedIn +

Deep Purple и Rush са сред финалистите за предстоящата през пролетта на 2013 г. 28-ма ежегодна индукция в Rock Hall of Fame. Двете банди са номинирани за първи път (!), наред с няколко имена, които вече многократно са били кандидати за прием в една от най-престижните музикални институции. В списъка с финалистите за първи път попадат и култовите рап банди Public Enemy и N.W.A., а също така британските рокаджии Procol Harum и блус легендата Албърт Кинг.

Сред финалистите за седми път са R&B ветераните Chic, а пет месеца след кончината си, диско иконата Дона Съмър получава петата си номинация. Heart, Joan Jett & the Blackhearts, Kraftwerk, the Meters, Randy Newman и Paul Butterfield Blues Band, които допълват списъка с тазгодишния випуск за RnR Hall of Fame, вече имат по едно неуспешно кандидатстване зад гърба си.

Церемонията по въвеждането на най-високо класираните пет групи и артисти след вота между 600-те членове на Hall of Fame, който ще се преведе по-късно тази есен, ще се състои на 18 април 2013 г. в Nokia Theatre в Лос Анджелис. HBO ще запише шоуто и ще го излъчи на запис на по-късна дата.

Въпреки критиките по адрес на институцията във връзка с отсъствието от Rock and Roll Hall of Fame на не една или две легендарни и определящи за развитието на рок музиката групи като Deep Purple и Rush, самите музиканти не веднъж са декларирали своята незаинтересованост към това признание.

"Може да се каже, че това изобщо не ни касае. Смятаме, че има доста други групи, които трябва да бъдат въведени преди нас, така че много не го мислим", заяви Алекс Лайфсон от Rush преди време. Канадското трио има собствена звезда на Алеята на славата (Walk of Fame) в Холивуд, награди за цялостен принос Billboard Legends of Live и Governor General of Canada, и е член на Canadian Songwriters Hall of Fame.

Що се отнася до Deep Purple, чийто съосновател Джон Лорд също почина по-рано тази година, Иън Гилън изтъкна преди време, че когато групата е започнала да прави музика, никой не си е мислел за награди, зали на славата и т. н., "и все още не го правим".

Сподели.