Resident Evil: Revelations 2 – ужасите пак ни радват

Pinterest LinkedIn +

Производител: Capcom Издател: Capcom Жанр: Сървайвъл хорър Платформи: PC, PS3, PS4, XBOX360, XBOX One

Като много стари гейм поредици, Resident Evil напоследък също позагуби своята идентичност и Capcom се опитва да намери формулата, която ще върне старите ѝ фенове, но в същото време ще се окаже достатъчно атрактивна, за да привлече нови такива. Очевидно за японската компания отговорът се крие в един нов и интересен епизодичен формат, който става все по-предпочитан от много издатели и разработчици.Вместо да залагат всичко на едно цяло издание, те разпръскват съдържание под формата на отделни епизоди, които съставят един цял сезон. В случая с Resident Evil: Revelations 2 пускат нов епизод всяка седмица. Така погледнато, формулата наистина изглежда интересна – приключението хем свършва на ключов момент и ви кара да искате още, хем следващата му част не се бави прекалено и събитията са пресни в главата ви, когато тя излезе.

Ако не сте играли на оригиналната Resident Evil: Revelations, няма защо да се притеснявате, тъй като Resident Evil: Revelations 2 е напълно самостоятелна игра. Очевидно е, че тя е създадена изключително с идеята за ко-оп геймплей, но ако нямате с кого да я споделите, това също не бива да ви притеснява, защото изкуственият интелект в играта като цяло се държи на високо ниво и не ви предава.Първият епизод, наречен Penal Colony, ни предлага няколко стари и добре познати на феновете на серията лица, както и няколко нови. Техните съдби се преплитат в един злокобен остров, където, все още неизвестно защо, се извършват зловещи експерименти с хора. Първата двойка се състои от Клеър Редфийлд, която помним от много предни Resident Evil заглавия, и Мойра Бъртън, чиято фамилия сигурно ви подсказва, че е свързана с небезизвестния Бари Бъртън. Именно баща ѝ тръгва по следите ѝ, за да я спаси, като на него самия помага едно мъничко момиченце, което е най-беззащитно в битките, но пък има почти свръхестествената способност да усеща враговете много преди да се появят пред очите ви.

Ако играете сами, смяната между героите става в движение и всъщност си е задължителна, тъй като целият геймплей е базиран на идеята да си помагате и да споделяте уменията и оръжията, с които разполагате. Независимо дали до вас е приятел или компютърът, ролите винаги се поделят на силен и поддържащ клас. Клеър и Бари са онези, които боравят добре с огнестрелните оръжия, докато Мойра и малката Наталия могат да откриват скрити из нивата предмети и да помагат с ръкопашен бой. Това е в пълен контраст с Resident Evil 6, където и двамата играчи можеха с лекота да повалят десетки врагове; тук геймплеят е много по-предпазлив и бавен, което само засилва усещането за надвисналата опасност.Координацията между играчите е задължителна и се вижда в пълна сила при Клеър и Мойра – Клеър може да повали някой противник с точен изстрел, след което Мойра има умението да довършва падналите на земята врагове с един финален удар. 

Resident Evil: Revelations 2 определено набляга на стрелбата от разстояние, отново за разлика от масовката в Resident Evil 6. По-добрият вариант е да разполагате с точен мерник и да поваляте (или поне значително да омаломощавате) враговете с прецизни изстрели, като тук Мойра и Наталия отново могат да помогнат, заслепявайки ги с фенерче или търсейки слаби места.

Във втория епизод към тази четворка се присъединяват още няколко оцелели, но няма съмнение, че именно тези са героите, които ще определят най-силно развитието на сюжетната линия. Втората част, наречена Contemplation, затяга мистерията около тайнствения остров и неговите гротескни обитатели още повече и очевидно, като в един истински интерактивен сериал, ще трябва да изчакаме до финалния епизод, за да разберем какво всъщност се случва.Изиграването на всеки епизод отнема около два часа, но имате достатъчно причини да се задържите пред монитора или телевизора дори след това. От една страна, ако се чувствате наистина подготвени – или пък просто мазохисти – може да се пробвате да минете кампания отново в т.нар. Invisibility Mode, когато враговете са невидими, освен ако Мойра или Наталия не ги идентифицират.

Черешката на тортата обаче е Raid Mode, който ни дава доста допълнително съдържание под формата на повече от 50 мисии на епизод, които отново може да изиграете сами или с приятел. Тук имате възможност да развиете героите си напълно самостоятелно от кампанията, влагайки спечелените точки в нови умения, оръжия и муниции като например куршуми, които замразяват временно жертвата. В комбинация с най-различните задачи, които трябва да изпълнявате във всяка мисия (да избиете всички, да оцелеете за определено време, да стигнете до изхода и т.н.), Raid Mode определено е режим, който заслужава внимание и допълва по един отличен начин основната игра.

Стряскащи, пълни поравно с ужаси и екшън, първите два епизода на Resident Evil: Revelations 2 са повече от обещаващо начало на сезона. Ако той продължи да се развива по този начин, със сигурност шефовете на Capcom могат да бъдат доволни от новия формат, който избраха за иначе поизмъчената поредица.


Сподели.