Режисьорът на "Титаник" откри гробницата на Исус Христос

Pinterest LinkedIn +

Режисьорът на филма "Титаник" Джеймс Камърън (James Cameron) предизвика дебати в средите на учените и археолозите с новия си документален филм "The Lost Tomb of Jesus" (бел.ред. "Изгубената гробница на Исус").

Според документалната лента през 1980 г. в околностите на Йерусалим е открита гробница, в която са намерени 10 малки кутии, съхраняващи кости. Смята се, че в тях са положени останките на самия Исус Христос и семейството му. Във филма си Камърън показва една от кутиите, върху която пише "Judah - син на Исус". Според режисьора това е свидетелство, че Христос и Мария Магдалена са имали дете - идея, прокарана и от скандалния филм "Шифърът на Леонардо", който християнската църква заклейми като еретичен.

Според археолога Амос Клонер (Amos Kloner) обаче, който е първият изследовател на гробницата, този филм цели единствено материални облаги. "Това е било обикновена пещера-гробница на жители на Йерусалим от средната класа. Имената върху кутиите (ковчезите) са едни от най-често срещаните имена сред евреите по това време."

Въпреки нападките на археолозите и съмнителната достоверност на твърденията в документалния филм, режисьорът-носител на награда "Оскар" твърди, че теорията му е подкрепена от научни факти и ДНК тестове на костите. На пресконференция в Ню Йорк Камърън заяви пред медиите: "Ние свършихме домашната си работа, представихме случая, сега е време дебатите да започнат."

Документалният филм "The Lost Tomb of Christ" ще бъде излъчен по Discovery Channel на 4 март.
Сподели.