Реге и растафари в НДК с Julian Marley&The Uprising

Pinterest LinkedIn +

На 4 юни, малко преди 22:00 часа, на сцената на зала 1 на НДК излязоха музикантите от The Uprising. След откриващото парче, към барабаните, перкусиите, двата клавира, китарата и баса се присъединиха три вокала.

Заедно с двете особено атрактивни бек-вокалистки, пред щастливата публика излезе синът на реге-легендата Боб Марли.

Концертът на Джулиан Марли (Julian Marley) и The Uprising беше обявен първоначално за 20:30 часа (след една корекция заради мача България-Хърватска), но поради закъснението на музикантите организацията бе принудена да обяви нов начален час – 21:30. След концерта стана ясно, че идвайки от Сърбия, музикантите не са и подозирали за разликата с един час между двете държави.

С отварянето на вратите, залата се изпълни с цветни хора, повечето от които покриващи се с представата за култ към растафарианството и културата на Ямайка. Посрещането което те направиха на Марли, напомни за един от фактите, превръщащи концерта в истинско събитие – цялата публика запя "Happy Birth Day", по повод 30-годишния юбилей на Джулиан, и демонстрира своите безрезервни мир и любов. Без да дочакат края на поздрава, Джулиан Марли и The Uprising отговориха със своята музика, носеща танцувалност, груув и наследството на най-големия – Robert Nesta Marley, известен като Боб Марли – бащата на регето.

След повече от час, минал неусетно с ритмите и интонациите на автентичното реге, човек от екипа на Марли излезе, за да прикани публиката да поздрави (отново) специалния гост за неговия рожден ден. Заедно с традиционната песен, феновете изразиха чувствата си и с поднасянето на специална торта, която Джулиан Марли получи от развълнувана девойка на самата сцена.

Следващият половин час се превърна в своеoбразен празник за всички в залата, с преливащите едно в друго вечни парчета на Боб Марли. Едва ли е имало и един човек, чийто глас да не е участвал в хора на публиката към "Get Up, Stand Up", или да не се е поддал на характерните движения, превръщащи слушането на тази музика в уникален ритуал. Самият Джулиан Марли и още повече – двете бек-вокалистки от групата му, непрестанно танцуваха и заедно със звуците, разпръснаха сред хората и магията, която прави музиката на Боб Марли вечна.

След края на концерта на Джулиан Марли и The Uprising, музикантите се сбогуваха изключително сърдечно с публиката, оставяйки за спомен на късметлиите плейлист-и, тениски и палки. Всеки, който е пропуснал неповторимия контакт с тях, може да чуе голяма част от лайв репертоара им в най-новия албум на Джулиан Марли "A Time and Place".
Сподели.