Readmill: идеалният ebook четец за Android?

Pinterest LinkedIn +

Обикновено когато чета електронни книги, разчитам на верния си Kindle. Което е разбираемо - все пак той за това е предназначен. Напоследък обаче един негов недостатък започва леко да ме дразни и той е свързан с факта, че екранът му е способен да визуализира само тонове на сивото. Иначе казано - липсва ми цвят. А понеже чета доста за фотографията като изкуство, илюстративният материал е важен. И то по-възможност в оригиналната гама, в която е отпечатан.

Точно затова напоследък често прекарвам читателските си часове в компанията на таблета си. Където обаче се сблъсках с друг проблем - липсата на софтуер за четене на електронни книги, който да ми предложи същото ниво на комфорт, лекота на употреба и изобилие от опции, каквито предлага софтуерът на Kindle.

След това се натъкнах на Readmill за Android и проблемите ми се решиха със замах. Апликацията ще откриете бързо в Google Play и единственото дребно неудобство, свързано с нея, е, че изисква първоначална регистрация на потребителски акаунт при първо стартиране. За щастие, можете да използвате за тази цел всеки съществуваш Facebook профил, така че цялата операция отнема буквално няколко секунди.

Следващата стъпка ви предлага да добавите книги към библиотеката на Readmill - можете да използвате вече качени електронни издания, записани в локалната памет на таблета, да свалите нови от интернет или да синхронизирате инсталираното копие с библиотеката, намираща се върху други мобилни устройства.

Всички налични издания се подреждат удобно в три основни категории за по-лесен достъп: "Всички книги", "В процес на четене" и "Прочетени". След като изберете съответното четиво, първоначално то се визуализира на екрана успоредно с интерфейса на програмата. Той включва елементи като селектор за страници, опции за промяна настройките на дисплея, съдържание. Всички те се скриват след няколко секунди, така че да не ви разсейват, докато четете.

Програмата предлага изобилие от допълнителни функции, като например възможност за активация на така наречения "нощен режим", при който текстът се визуализира в бяло на черен фон за повече комфорт при четене, опция за регулиране размера на шрифтовете, незабавно прескачане към конкретна глава, отчитане на времето, което сте прекарали в четене на дадена книга и приблизителна прогноза колко още време би ви отнело, докато стигнете до финала й.

Докато четете, можете по всяко време да маркирате дума или фраза и да я потърсите в интернет, както и да разлиствате страниците на книгата от бутона за регулиране на звука.
Колкото до поддържаните формати - достатъчно е да знаете, че Readmill няма проблем с epub и pdf, а благодарение на напълно безплатния Calibre всичко останало лесно и бързо може да бъде конвертирано до един от тях.

Освен това сайтът на Readmill предлага и множество социални функции - например опция за добавяне на приятели и следене на други потребители, обмяна на мнения за различни книги и постване на коментари, участие в дискусии и други.

Сподели.