Screen Control – повече контрол върху яркостта на екрана под Android

Pinterest LinkedIn +

Опцията за регулиране яркостта на екрана, която Android предлага, е един от най-полезните инструменти за оптимално използване заряда на батерията на вашия смартфон или таблет. Повечето потребители отдавна знаят, че именно екранът най-бързо съкращава нейния живот и е най-лакомият за енергия компонент на всяко мобилно устройство. Точно по тази причина Android предлага вградени възможности за регулиране силата на подсветката, включващ най-общо два сценария: автоматичен и изцяло ръчен.

За съжаление, и двата не са съвършени: ръчният режим е досаден и изисква постоянна намеса от ваша страна, а автоматичният невинаги отчита коректно нивото на околна осветеност и често задава неподходящи настройки за яркостта.

Освен това и на двете опции им липсва гъвкавост. Например, ясно е, че ако използвате устройството си под ярка слънчева светлина, ще се нуждаете от максимални настройки на яркостта, за да виждате ясно какво се случва на екрана му. Привечер пък спокойно можете да използвате и минимална осветеност и съдържанието на дисплея пак да е видимо, а текстът - четим.

Същото важи и за различни приложения. Някои (като документи и уеб страници), които представляват тъмни символи върху преобладаващо бял (светъл) фон, не се нуждаят от прекалено силна подсветка. Други пък (най-често игри) изискват по-високи стойности, за да не напрягате прекалено очите си, докато се забавлявате.

За щастие това, което липсва по подразбиране на Android, лесно може да бъде постигнато с помощта на специално приложение, разширяващо възможностите за динамично регулиране яркостта на дисплея. Конкретната апликация, която имаме предвид, се нарича Screen Control, а двете най-важни опции, които тя предлага, са възможност за задаване на индивидуални настройки на яркостта за всяко едно приложение и конкретен времеви интервал, в който да важи дадено ниво на осветеност.

Ето ви един бърз пример за използване на Screen Control. Да речем, вечер преди лягане обичате да си пускате няколко клипа от YouTube преди сън. Разбира се, при това положение няма да имате нужда дисплеят на смартфона или таблета ви да е прекалено ярък. Затова просто избирате YouTube приложението от листа с апликации, нагласявате плъзгача за регулиране на яркостта на желаното от вас ниво и го запазвате като Screen Control профил.

Регулирането на времето, през което да важат конкретни настройки на яркостта, също става по подобен начин.

Приложението ще намерите, разбира се, в Google Play, където то се предлага в два варианта: безплатен и платен, а единствената разлика между тях е в наличието (респективно отсъствието) на реклами.

Сподели.