Разходка с лодка из Венеция: съвети и идеи за незабравимо изживяване

Pinterest LinkedIn +

Венеция е малък град и всеобщата заблуда е, че няма нужда от предварително планиране. Ако предвиждате 2-3 дни престой обаче, много важно е да имате поне относителен план на действие.

В противен случай рискувате да ви стане скучно, колкото и невероятно да звучи, а ако имате деца, те определено ще се отегчат от опитите ви да се организирате на място.

Тук знам, че ще ме нападнат романтиците, които настояват, че е прекрасно да се изгубиш из Венеция. Да, прекрасно е да се изгубиш веднъж и за кратко, но ако се губиш при всеки опит да стигнеш от точка А до точка Б става не само досадно, но и адски изнервящо и има голям риск да се съсипе цялата почивка.

Най-подходящото време за Венеция

Изборът на времето за посещение зависи изцяло от личността на посещаващия. Има много теории по въпроса: Венеция през лятото била красива, но смрадлива; Венеция през зимата била романтична, но студена; карнавалът през февруари е най-силното събитие, но пък тълпите са ужасни, да не говорим за цените.

Моят избор беше продиктуван от две неща - мразя тълпите и не понасям силни миризми, пък били те и венециански. Затова избрахме най-непосещаваното време в годината - след карнавала и преди пролетния сезон, тоест точно в началото на март. С риск да звучи твърде самодоволно ще кажа, че бяхме уцелили времето - имаше много малко туристи, каналите почти не миришеха, а времето беше напълно приемливо за сезона.

Малката "екстра" през зимата е прословутата Acqua alta - наводнението, което по принцип се случва късна есен и зимата, но явно продължава до пролетта. Изобщо не е притеснително - има временни пътечки и няма нужда от гумени ботуши, освен ако не ви се иска да поджапате по Сан Марко, а останалите туристи да ви снимат възхитени.

Къде да се спи
 

И тук купища мнения могат да се срещнат, но пак зависи каква цел преследвате. Ако сте с малко дете за няколко дена, както бяхме ние, спането задължително е в самата Венеция. Ако сте сами и не смятате да ползвате хотела за друго освен за 4-6 часа сън, можете спокойно да си букнете хотел в Местре - на половин цена и с удобни връзки към Венеция.

И тук подточката на този въпрос със спането е какво да избере човек - хотел или апартамент. Обикновено хотелите са малко по-евтини от апартаментите и в цената е включена закуска. От друга страна, апартаментите предлагат повече пространство, абсолютна независимост и почти винаги напълно оборудвана кухня, в която можете да направите както закуската и сутрешното кафе, така и обяда и вечерята, или пък сандвичите за през деня.

Нашият избор беше апартамент в Кастело, един от 6-те квартала на Венеция, на 2 минути от спирка на вапоретите. Разликата в цената с хотелите в района, а и в цяла Венеция беше от порядъка на 10-20 евро, а удоволствието да имаш на разположение венециански апартамент си струваше всяко евро отгоре.

Транспорт от летището

Пиша летището, защото нискобюджетната компания, която лети от София каца на Тревизо. Оттам се хваща автобус на компания ATVO, който е специално съобразен с кацащите самолети. Билети се купуват или от шофьора, или от автомат в залата за багаж. Едно билетче "отиване и връщане" в рамките на една седмица е 9 евро. Децата пътуват безплатно, но не знам до каква възраст, моето поне беше безплатно.

Градски транспорт

При проучванията ми почти всички твърдяха, че Венеция може да се обиколи пеша. Да, може да се обиколи пеша, но това ще ви коства много нерви и тотална преумора. Ако отивате за няколко часа да видите основните забележителности наистина няма нужда от градски транспорт - после ще си почивате достатъчно.

Но ако ще останете няколко дни, картата за градския транспорт е задължителна. Така и така ходенето е голямо, по-добре е, когато е възможно, да спестявате разстояния с вапоретите, пък и е уникално да минете 7-8 пъти по Канале Гранде и да направите 200 снимки на едни и същи леко олющени дворци. Картите за градския транспорт важат и за популярните островчета Мурано, Бурано и Торчело.

Благодарение на картите можехме да си позволим разходки не само до островчетата, но и от единия до другия край на Венеция без да ни излезнат пришки и да нямаме желание да погледнем каквото и да било друго. За да избегнете объркването и хукването в обратна посока, трябва да гледате внимателно кои номера спират на съответната спирка и в каква посока се движат. Ние нямахме проблеми с ориентацията, но аз бях "преорала" виртуално Венеция и беше трудно да се объркам.

Карти за градския транспорт могат да се закупят предварително (поне една седмица) on-line и излизат с няколко евро по-евтино, което не е за пренебрегване, ако сте поне двама души. Има 12, 24, 36, 48, 72-часови и 7-дневни карти. Децата над 4 години се броят като възрастни, но пък студентите и пенсионерите имат някакви намаления.

Картите трябва да се заверяват при всяко качване на вапоретите. От сайта на Veniceconnected може да се закупят освен карти за градски транспорт, билети за обществените тоалетни, билети за музеи в различни варианти, както и билетчета за Интернет, за паркинг и други.

Гондолите са скъпички, но има един много евтин вариант да се качите на гондола, като се качите на tragheto - лодки, които се използват за пресичането на Канале Гранде. Пътуването с тях струва от порядъка на 50 цента до евро и е добре да пътувате прави. Естествено, освен градския транспорт, има и таксита, които обаче са безбожно скъпи. Наложи ни се да ползваме такси от апартамента до Пиацале Рома заради стачка на публичния транспорт - най-скъпото такси, което съм ползвала...

Следва продължение...

Автор: Роси А.

За да публикуваме вашите пътеписи, впечатления от пътувания и снимки в Avtora.com, пишете на info@avtora.com. Материали от лични блогове ще бъдат публикувани с препратки към тях.

Сподели.