Раздадоха престижните журналистически награди Pulitzer

Pinterest LinkedIn +

Носителите на престижните журналистически награди Pulitzer бяха обявени вчера, понеделник, в Ню Йорк.

Наградата за служба на обществото бяха присъдени на два вестника от районите засегнати от урагана Катрина - “Sun Herald” от град Билокси, щата Мисисипи и “Times-Picayune” от Ню Орлийнс, за техните “смели разностранни репортажи от пострадалите райони, даващи необходимата информация на населението”. Журналистите от “Times-Picayune” получиха и наградата за “горещите” репортажи от Ню Орлийнс по време на урагана.

“Това е велик ден за нас”, каза за ВВС Дейвид Мийкс (David Meeks), редактор във “Times-Picayune” - вестникът, чиято сграда бе евакуриана по време на наводненията в Ню Орлийнс. “Ние никога няма да забравим трагедията, която ни донесе тази награда, но днес ме щастливи от признанието.”

Без особени изненади, в другите журналистически категории най-награждавани бяха двата водещи вестника в САЩ, “New York Times” и “Washington Post”.

Наградата за роман получи Джералдин Брукс (Geraldine Brooks) за “March”, а в категорията “музикална композиция” наградата бе дадена на Yehudi Wyner за концерта му за пиано “Chiavi in Mano”.

Наградите се раздават всяка година от 1917 насам от Columbia University в Ню Йорк в 21 категории за постижения в журналистиката, литературата и музиката, като най-много са в журналистическия раздел. Те са на името на Джоузеф Пулицър (Joseph Pulitzer) – журналист и издател, завещал пари на университета след смъртта си през 1911. 

Носителите на наградите в 20 от категориите получават и парични премии от по $10 000. Наградата за служба на обществото е под формата на златен медал (на снимката).
Пълен списък на наградените – тук

Сподели.