Rayman: Origins

Pinterest LinkedIn +

Жанр: Платформър Година: 2012 Разработва: Ubisoft Montpellier Издава: Ubisoft Платформа: PC | Xbox 360 | PlayStation 3 | Nintendo Wii/DS | PS Vita

Напоследък игрите станаха сериозни. Тук нямаме предвид само и единствено сериозен бизнес. Игрите все по често говорят на сериозни теми по сериозен начин, предлагайки сериозен подход към важни морални и философски въпроси.

Вземете нашумелия напоследък Mass Effect, например. Това е една игра, в която драматичният мотив е изключително силен и именно това я прави удивително емоционално въздействаща – по начин, сравним с този на сериозното кино или литература.

В началото обаче, в зората на гейминга, нещата не стояха точно по този начин. Възникнали като чисто развлекателна арт форма, игрите имаха една основна и главна цел – да забавляват; да предизвикват усмивка; да създавам добро настроение.

Днес виждаме все по-малко такива заглавия – игри, които да носят подобен позитивен заряд в себе си. Малкото, които изобщо го притежават, обикновено са дело на малки независими студия и дори да постигат комерсиален успех, той често е меко казано скромен на фона на продажбите (и респективно приходите) от поредния Battlefield или Call of Duty.

Точно за това новият Rayman: Origins е толкова уникална игра. Дело на Ubisoft и култовия Мишел Ансел (създател на серията), той е събрал в себе си най-доброто, което поредицата за малкия симпатяга без ръце, но с големи и бързи юмруци, притежава.

Origins (както подсказа името й) връща серията към корените й на двуизмерен платформър, при това с визуален стил, който буквално взривява сетивата. Артистичният подход на екипа е уникален – феерия от цветове и форми, непрестанни експлозии на нови, оригинални идеи, коя от коя по шантави, в съчетание с неподправено чувство за хумор и увлекателен геймплей.

Чисто концептуално Rayman си е Rayman – класически jump and run до мозъка на костите, следващ плътно стъпките на легендата Mario Bros. Само дето вместо монетки, събираш... Lums – симпатични жълти сладури, играещи ролята на валута в света на Rayman.

Една от най-силните страни на играта е възможността за кооперативен режим. В него ще можете да се забавлявате заедно с приятели, докато преминавате през изпълнените с живот и забавление нива, които определено не страдат от липса на разнообразие – от мистериозни, обвити в мъгла блата, през бляскави подводни пещери, до екзотични острови – всички те, изпълнени с дръзки предизвикателства и тайни съкровища за откриване.

Rayman: Origins е рядък представител на изчезваща порода игри – такива, чиято единствена цел е да забавляват и разсмиват. Игра, която препоръчваме без колебание – с две ръце.


Сподели.