Радостина Минчева: Грешка е да се създава илюзорна идентичност на личен бранд

Pinterest LinkedIn +

С 30 години опит в медийния сектор, Радостина Минчева е изградила репутация на ценен експерт сред авторитетни компании, организации, личности и среди с фиксирани интереси.

Преди 20 години тя пренасочва интересите си от радио бизнеса към сферата на интернет медиите. Като собственик на десетки онлайн издания и автор на стотици публикации в тях, Радостина съдейства на множество клиенти да развият и утвърдят професионалният си образ в съответствие с целите на бизнеса и личния си път.

С индивидуален и стратегически подход, тя предлага консултиране, обучения, ефективни ПР и маркетинг решения, за да издигне личния или корпоративния бранд на клиентите си на следващо ниво.

Поради ценената от нея дискретност и изискванията за конфиденциалност в договорите, които Радостина сключва с клиентите си, тя не поддържа портфолио от реализирани проекти и кампании. Това ѝ дава предимство да е предпочитана за партньор от водещи агенции, специалисти и личности. Зад богатия ѝ опит и експертиза стоят десетки успешно реализирани проекти за местни и международни компании, обществени организации и личности.

Поради това, като приоритет остава предпочитанието ѝ към спокойна и фокусирана работа в полза на клиентите и изданията, а не към самореклама и публичност.

Радостина Минчева цени дългосрочните делови взаимоотношения. Не само заради опита си като основател и управител на българска медийна компания, обединяваща собствени и партньорски онлайн издания, но и като експерт в изграждането и позиционирането на лични и бизнес брандове.

Водена от ценностите си за професионализъм, интегритет и стриктна конфиденциалност, Радостина предпочита да се концентрира в работата си с личности и компании, вместо да отделя време за широка популярност.

Срещите с нея са привилегия за малцина. Въпреки това, за нашето издание, тя отговори на въпросите ни свързани с изграждането на бранд – една от успешните дейности на компанията ѝ .

 

Какво представлява личният бранд и защо е важно да се работи върху него?

Личният бранд е възприятието, което хората имат за личността - вашия имидж, репутация, ценности. Работата по него е важна, за да представяте и стимулирате най-добрата си версия, това което е съзидателно и смислено в личността ви – умения, духовност, каузи, полезност...

 

Какъв съвет ще дадете за начало?

Надграждайте себе си и целите си в избрана посока. Селектирайте най-смисленото от всичко, което сте и го развивайте. Бъдете осъзнати.

 

Себепознанието помага ли?

Винаги има разлика от това как ние се възприемаме и как всеки друг ни вижда. Различия има в това за какви се мислим и какви наистина сме към даден етап от живота. Когато тази разлика стане прекалено голяма се стига до разрушителни недоразумения и ирационална инертност.

Затова е нужно да развивате личен бранд с ясно дефинирана посока. Да надграждате смислените си умения. И да ги показвате на хората по правилен начин. Така няма да ги обърквате каква личност сте. За да се постига смисленост е нужна осъзнатост, себепознание и личностно развитие.

 

Какви са основните стъпки за изграждане на силен личен бранд днес?

Основни стъпки са: дефиниране на ценностите, целите, силните страни и умения, от които другите получават добавена стойност. Как искате да ви възприемат трябва да е в симбиоза с тези стъпки.

Създавайте съгласувано присъствие онлайн и офлайн, което да отразява бранда ви.

Да си известен не е достатъчно. Това не е личен бранд.

Има личности с перфектна репутация, които са популярни само в тесни кръгове от хора, свързани от определени интереси. Това е силен личен бранд. Влиятелни. Лидерството не означава непременно публично известна личност. Важно е и с какво сте известни, все пак.

 

Как да позиционираме оптимално личния си бранд онлайн и офлайн?

Ключово е да имате съгласувано присъствие в социалните мрежи, уебсайт, интернет простран съдваватството и офлайн канали. Разказвайте вдъхновяващи истински истории, предлагайте и надграждайте експертността си, изграждайте правилната за целите ви общност около личността си. Прокарвайте пътища, създавайте или подкрепяйте каузи. Развитието на личен, обществено значим или бизнес бранд е непрекъснат процес.

Напомпани речетативи, без здрав размисъл и смислено приложение са пагубни за устойчив авторитет.

Обкръжението ви в личен и професионален план предопределя аудиторията ви, защото има влияние върху вас.

 

Кои са най-честите грешки при изграждането на личен бранд?

Чести грешки са липсата на фокус, стремеж да се харесате на всички или на неправилните за вас хора, неавтентичност, непоследователност в каналите за комуникация. А фундаменталната грешка е да създавате илюзорна идентичност. Образ без реална съдържателност. Да създавате образ на личност такава, каквато ви се иска да бъдете или си мислите, че е много по-добра версия, от това, което всъщност наистина сте.

 Съветът ми е да не слагате „филтър“ и „грим“. Покажете очите си такива, каквито са. Всяка гледна точка има своята стойност. Не си измисляйте образ. Залагайте на честност, искреност, бъдете истински. Бутафорията не е устойчива. Не следвайте готови модели, мода, тенденции. Адаптирайте. Разбивайте стереотипи.

Друга често срещана грешка е да се създава образ, който не отговаря на съдържателността си. Има не малко случаи, в които публичният образ обърква аудиторията и като краен резултат - създава представа за личност, с по-ниска стойност от реалната. Както и обратното, разбира се.

 

 Как бизнес брандът допринася за успеха на една компания днес?

Силният бранд изгражда доверие, лоялност, по-високи продажби. Помага да се откроите от конкуренцията. Влияе на решенията за покупка на стока или услуга.

Брандът е устойчивост при неблагоприятни етапи. Силният бранд не означава само да е известен като име. Много известни марки фалират. Дори, когато са създадени от известни личности. В бюти брандовете, например, е често срещана грешка да се залага основно на известност. Доста наивна практика, която бързо води до фалит. Съответно и до срив на личния авторитет.

 

Какви са Вашите препоръки към компаниите за изграждане на силен бизнес бранд?

Да дефинират ясно ценностите и идентичността на марката. Да бъдат фокусирани, автентични, консистентни във всички точки на контакт с аудиторията. Да разказват и създвават истории, които вдъхновяват позитивни нагласи за живота. Да бъдат смислени, не само като продукти и услуги, а и по начина, по който се изграждат и предлагат. Да инвестират в отговорно брандирано съдържание. Целта на цивилизования бизнес не е „да вземем едни пари“, а да дадем решение за някаква необходимост.

 

Как се свързват с Вас фирми, организации или личности? В предварителния ни разговор споменахте, че държите на дискретност и не залагате на публичност. Срещите с Вас са почти невъзможни.

Предпочитам комуникация чрез имейл, защото това дава възможност да отговарям и през нощта, рано сутрин, късно вечер. Не ме ангажира с точен час и място.

Поради претоварения график консултациите ми вече са платени. Включително и защото често се случва да отделям часове, дни и дори месеци работа за дадена личност или бизнес, а да се оказва, че всъщност реализират това, което препоръчвам и представям като идеи, стратегии и планове с други фирми или сами.

 

Подкрепяте ли каузи?

Разбира се, когато има кауза, когато е нов бизнес, особено български бранд, малък или среден бизнес, стартиращи предприемачи, в който виждам смисъл, хъс и устойчиви ценности – винаги ще намеря време, пренареждайки плановете си. Защото те са моето вдъхновение. Затова и се старая на много места на сайта да се вижда имейлът ми и готовността за комуникация.

 

Как избирате с кого да работите?

Все повече прецизирам изборите си. Предпочитам да работя с комуникационни, рекламни и маркетинг специалисти и компании, които ценят професионалния и личен интегритет. Моралната зрялост е гаранция за успех.

Примитивно е посредниците да се оправдават с деловите си партньори пред клиентите си. Нещо, което подочувам, че се е случвало без дори да подозирам. Без доверие не се постигат резултати.

България навлиза все повече в етап на цивилизована демокрация.  Съответно и бизнесът е все по-цивилизован, а не схеми, далавери, измами, хитреене, празни обещания и липса на отговорност.

 

Какви са деловите ви предпочитания?

Фокусирам се да работя с избрани личности и организации, които достигат до мен чрез препоръки. Времето ми не позволява да консултирам всички, които ме откриват в интернет, чрез сайта ми vipmedia.bg.  Планирам да развия на него няколко информативни раздела по теми, свързани с развитие на бранд, branded content. По този начин ще мога да бъда полезна на тези, които попаднат в моето виртуално пространство, но не се решават за ми пишат или аз не разполагам към момента с време, за да отговарям на въпросите им.

 

Какво ще пожелаете на читателите ни?

Каквото постоянно пожелавам на себе си. Здрав разум. Осъзнатост. Да не бъркат достойнство с его.

 

***

Радостина Минчева е родена на 02.01.1973 г. Медийните ѝ интереси започват  през 1992 г. в Нов Български Университет, департамент „Масови комуникации“ при проф. Владимир Михайлов и специалността „Продуценство в средствата за масова комуникация“. От 1994 г. до 2003 г. преминава през всички етапи в радио бизнеса. След това се насочва към интернет медиите. През 2006 г. прави първото интернет издание. От 2011 г. развива медийна интернет група.

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.