Според ново изследване пушенето на канабис може да доведе до депресия и самоубийство

Pinterest LinkedIn +

Пушенето на канабис в тийнейджърска възраст увеличава риска от депресия и самоубийство на по-късен етап от живота, твърди ново изследване, публикувано в научното издание "JAMA Psychiatry".

Британски и американски изследователи разкриват, че дрогата може да увреди мозъка на подрастващите така, че по-късно той да бъде предразположен към ментални увреждания. Данните от най-голямото до момента изследване по тази тема, проведено от учени от университетите "Оксфорд" и "Макгил", сочат, че повече от половин милион британци и американци биха могли да избегнат психичните разстройства, от които страдат в момента, ако не са употребявали канабис като ученици.

Според изчисленията около 7% от случаите, в които възрастни пациенти се разболяват от депресия, биха могли да бъдат избегнати. Данните показват, че около 60000 британци на възраст между 18 и 34 години и около 400000 американци вероятно страдат от психични разстройства именно поради употребата на трева.

Научните екипи предупреждават, че тревата, която към момента вече е легална в няколко американски щата и се употребява от милиони млади хора, представлява значителен риск с "опустошителни последици" за общественото здраве. Според изследването опасността в момента е дори по-голяма, тъй като на пазара се предлагат продукти с много по-висока концентрация на наркотичното вещество в сравнение с тревата, която се е разпространявала през 80-те и 90-те години.

"Това е голям проблем за психичното здраве и за здравето въобще, смятаме ние. Броят на хората, които са изложени на въздействието на канабиса, особено в тази уязвима възраст, е много голям и според нас този проблем трябва да бъде приоритет за общественото здравеопазване и за хората, които работят в сферата на психичното здраве", казва професор Андрея Киприани от "Оксфорд".

За да направят своите изводи, учените са провели 11 изследвания, в които са участвали 23 000 души.
Сподели.