Канабисът уврежда трайно мозъка

Pinterest LinkedIn +

Тийнейджърите, които употребяват канабис, са застрашени от трайни увреждания на мозъка, предупреждава ново изследване, цитирано от британското издание Daily Mail.

Учени са изследвали близо стотици тийнейджъри в продължение на 4 години и са открили безспорни доказателства, че употребата на марихуана се свързва с трудности при възприемането и запаметяването на информация, както и със задържане на интелектуалното развитие на по-късен етап от живота.

Предишни проучвания вече са показали, че злоупотребата с канабис е свързана с нарушения на мозъчната дейност при учене, концентрация на вниманието и вземане на решения, както и с по-слаби академични постижения. Но към днешна дата екип, воден от учени от Университета в Монреал, Канада, твърди, че новите му открития показват за пръв път доказват причинно-следствената връзка между пушенето на трева и трайните увреждания в когнитивното развитие на тийнейджърите.

За целта на изследването си учените са наблюдавали повече от 3800 канадски младежи на възраст между седми и десети клас в продължение на 4 години. Веднъж годишно участниците са отговаряли на въпроса колко често употребяват канабис, като отговорите можели да варират от "0", което означава "никога", до "5", което означава "всеки ден". Задавани са им и въпроси за употреба на алкохол, като тийнейджърите са уточнявали броя на напитките, които приемат ежедневно. Паралелно с това учените са съпоставяли ежегодните изменения в когнитивните способности на участниците, като са отчитали особености на т. нар. семантична памет, работна памет, способностите им за възприемане и задържане на информация. За тази цел са им били поставяни задачи от рода на намиране на телефон сред група снимки, заучаване на определени модели, които е трябвало да могат да възпроизведат 30 минути по-късно, и решаване на поредица от пъзели с нарастваща сложност.

При това изследване броят на учениците, които никога не са употребявали канабис, е намалявал с годините: от 95,4% през първата година на изследването до 71% в края му. Междувременно тийнейджърите, които са заявили, че употребяват марихуана всеки ден, нараснали от 0,37% през първата година до 2% през четвъртата.

Като използвали един от най-съвременните модели за анализ на данните, изследването установило, че младежите, които употребявали канабис по-често, са показали най-лоши резултати при когнитивните тестове. Освен това учените открили, че употребата на канабис през дадена година води до нарушения в инхибиторния контрол и работната памет през следващата година.

"Бяхме изненадани, че негативните ефекти от канабиса се оказаха по-отчетливи от ефектите от алкохола. Освен това бяхме изненадани и от това, че последствията са трайни. Дори ако даден младеж намали употребата на канабис, негативните ефекти, постигнати през предходната година, все още са налице и през следващата. Това беше повече, отколкото очаквахме", коментира резултатите старшият експерт и изследовател д-р Патрисия Конрод от факултета по психиатрия в Университета в Монреал, цитирана от Daily Mail Online.

През 2017 г. друго изследване на учени от същия университет установи, че младежи, които пушат трева на 14-годишна възраст, се справят зле на когнитивни тестове, когато са на 20 години, и много повече от тях отпадат от училище преди да го завършат в сравнение с връстниците им, които не употребяват марихуана. 

Друго изследване на университета "Конкордия", също в Монреал, откри, че младежите, които пушат трева на 15-годишна възраст, страдат от проблеми в умственото развитие и дори от респираторни заболявания.

Д-р Конрод казва, че най-новото изследване на екипа й постава много въпроси, на които ще бъдат търсени отговори в бъдещи изследвания. "Искаме да видим дали и възрастните, които употребяват канабис за удоволствие, са също толкова уязвими, колкото младежите, чиито мозъци все още съзряват. Освен това искаме да разберем дали има разлика в податливостта на ефектите на марихуаната при мъжете и при жените и какви мозъчни механизми стоят в основата на тези ефекти", казва още тя.
Сподели.