Проучване обяснява връзката между насилието и резултатите в училище

Pinterest LinkedIn +

Многобройни проучвания сочат, че има пряка връзка между резултатите в училище и средата, в която живеят учениците.

Нови изследвания на Северозападния университет в САЩ показват, че нарушенията на съня след инциденти и увеличените количества на хормона на стреса кортизол предлагат биологично обяснение на факта, че децата, живеещи в квартали с по-високи нива на агресия, срещат повече трудности в клас.

"Както сънят, така и кортизолът са свързани със способността за учене и изпълняване на академични задачи", посочва водещият автор на изследването д-р Джени Хейзъл пред списание "Child Development". "Нашето проучване идентифицира пътя, по който криминалните деяния могат да повлияят на академичните постижения".

Според изследователите престъпленията променят съня на децата, живеещи в подобни квартали, което увеличава количеството на кортизола (стресовия хормон) в детските органи през деня, и то непосредствено след инцидента. Те проследили хормоните на съня и стреса сред 82-ма младежи на възраст между 11 и 18 години в голям град в Средния Запад в САЩ, поле на редица етнически и социално-икономически сблъсъци.

Учениците попълвали дневници в продължение на четири дни, носели часовници за проследяване на активността, които измервали съня, и три пъти дневно тествали слюнката си, за да проверят нивото на кортизола. Изследователите събрали и информация за престъпленията, съобщени на полицията в града по време на проучването, включително кои ученици са били източник или жертва на агресия в своите квартали. По-късно експертите сравнили съня на тийнейджърите през нощта след престъпление и кортизола в дните след такова.

Очаквано, изследванията сочат, че промените в съня и кортизола са най-осезаеми, когато криминалното деяние е извършено през предходния ден.

"Резултатите от нашето изследване водят до няколко извода", каза съавторът на изследването Ема Адам, професор по човешко развитие и социална политика в SESP.

"Те доказват връзката между престъпността и няколко механизма, за които е известно, че оказват влияние върху когнитивното представяне. Данните също могат да помогнат да обяснят защо някои младежи от по-бедните прослойки, живеещи във високорискови квартали, спят по-малко от младите хора с по-високи доходи.

На тази база училищата биха могли да предоставят на студентите програми или методи, с които да дадат отговор на стресовите събития и да подпомогнат децата в тяхното обучение", допълни тя.

Сподели.