Професор Божидар Димитров почина

Pinterest LinkedIn +

Преди малко повече от час, на 72 години е починал професор Божидар Димитров. Това са съобщили негови близки пред Агенция Фокус.

Божидар Димитров е дългогодишен историк, доктор на историческите науки, почетен професор на Университета по библиотекознание и информационни технологии. Бил е и сътрудник на Държавна сигурност. Преди няколко месеца роденият на 3 декември 1945 г. в Созопол учен създаде движението "Кубрат", но то не беше регистрирано.

В различни периоди е заемал длъжностите министър без портфейл, отговарящ за българите в чужбина, както и директор на Националния исторически музей. Бил е водещ на историческото предаване по Българската национална телевизия "Памет българска", както и на "Историята... с Божидар Димитров" по TV+. Автор на книги с историческа тематика като "Дванадесет мита в българската история и "митът" за Батак", "Българската християнска цивилизация", "Седемте древни цивилизации в България", "Десетте лъжи на македонизма" и много други, а също и на автобиографичната "За кожата на едно ченге", в която публикува досието си на сътрудник в Държавна сигурност и прилага всички документи за дейността си. 

Министър-председателят Бойко Борисов изрази своите съболезнования на близките на починалия в съобщение в социалната мрежа Facebook.
Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.