Продължава конкурсът за българска песен за "Евровизия 2005"

Pinterest LinkedIn +

За първи път България ще участва в престижния международен конкурс “Песен на Евровизия”, организиран от Европейския съюз на радио и телевизионните организации (EBU).

БНТ ще участва и излъчи конкурса на живо, като проведе предварителна селекция и избере песента, която ще представи България в Киев през май.

Предварителният кръг продължава до 15 януари. Желаещите да участват трябва до тази дата да депозират предложенията си в Дирекция “Международна дейност” на БНТ. Част от изискванията за участие в конкурса са песента да не е комерсиално разпространена и публично изпълнявана преди 1 октомври 2004 г.; максимално й времетраене да е до 3 минути; изпълнението да включва максимум 6 души и всички изпълнители да са навършили 16 години към 19.05.2005 г.

Пълният регламент за селекция на песен за участие в музикалния конкурс “ Песен на Евровизия 2005” можете да видите на адрес:
http://www.bnt.bg/content/view/full/4348/?eZSESSIDplain_user=55e72abf7bf36c898cb3c7ab50ac7633

За първи път конкурсът “Песен на Евровизия” се провежда през 1956 година в Лугано, Швейцария. От тогава той се организира ежегодно, като много известни изпълнители са придобили популярността си именно от там. Сред тях са ABBA, Селин Дион, Тото Котуньо, Дана Интернешънъл и много други.

Тази година в “Песен на Евровизия 2005” ще участват 41 държави. По традиция домакин на събитието е страната, чиято песен е победител на миналогодишния конкурс. За 2004 г. победител в конкурса, проведен в Истанбул, е украинската изпълнителка Руслана (на снимката), затова полуфиналът на 19 май и финалът на 21-ви май ще се проведат в Киев, Украйна.

На финала на конкурса се състезават песни от 24 държави. От тях 14 участват по право (класирани на първите 10 места предишната година) и представителите на четирите най-големи участници (Великобритания, Франция, Испания и Германия) и 10 се класират от зрителите измежду 27те участници в полуфинала.

Съгласно регламента на конкурса от 1998 г. решаващ глас в “Песен на Евровизия” имат зрителите. Чрез телефонно гласуване, провеждано на живо едновременно във всички държави участнички, се избира победителят, като зрителите нямат право да гласуват за песента на собствената си държава.

Пълна информация за Конкурса може да намерите на сайта на EBU –
www.eurovision.tv
Сподели.